“Στύλλον στύλλον άνεση” για την κοινή δήλωση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενα βήμα μπροστά και δυο πίσω γίνονται στις συζητήσεις που έχουν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ, και ως αποτέλεσμα τούτου δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία επί της κοινής δήλωσης.

Η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται να αποδέχεται τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία απορρίπτει, όπως είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα αναμένεται, πάντως, να ξεκαθαρίσει τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Η Λευκωσία επιμένει πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες χωρίς συμφωνία στο περιεχόμενο της κοινής δήλωσης. Εάν δεν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν που θα ακολουθήσει τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τότε η συνάντηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί, υπέδειξε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Όπως πληροφορούμαστε, έντονη ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Έθνη, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξήγγειλε συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου στις 4 Νοεμβρίου. Η Λευκωσία θεώρησε τη δήλωση αυτή ως προσπάθεια άσκησης πιέσεων από τους Τούρκους.

Η τουρκική πλευρά επέμεινε πάντως και χθες ότι η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου, όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Οζντίλ Ναμί, αξιολογώντας τις επαφές του στην Άγκυρα είπε ότι:

«Το σημαντικό είναι όπως οι συνομιλίες αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση.  Γνωρίζουμε ότι η 4η Νοεμβρίου συζητείται ως πιθανή ημερομηνία. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών θα αρχίσουν την ημερομηνία αυτή χωρίς καθυστέρηση».

Επανέλαβε δε πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σκέπτεται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, για να δείξει την υποστήριξή του προς τη διαδικασία των συνομιλιών. Ο Ναμί, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει με εντολές της Άγκυρας ρόλο στο Κυπριακό, είπε χθες -για πρώτη φορά- ότι υπάρχει συμφωνία το θέμα των υδρογονανθράκων να αντιμετωπιστεί στη συνολική λύση.

Σε σχέση με το θέμα των Βαρωσίων, επανέλαβε μεν την πάγια θέση πως αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης, πρόσθεσε, ωστόσο, με αινιγματικό τρόπο πως εάν θα γίνει πριν ή μετά τη συμφωνία, τούτο αφορά μια λεπτή εννοιολογική απόχρωση.

Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, επιβεβαιώνοντας πως το θέμα της κοινής δήλωσης δεν αποτελεί επιδίωξη, είπε πως το θέμα δεν έκλεισε καθώς υπάρχουν διαφωνίες. Έθεσε δε ένα ζήτημα που θεωρείται βασικός στόχος της τουρκικής πλευράς: Να μην κολλήσει η διαδικασία στην κοινή δήλωση, την οποία θεωρούν για προφανείς λόγους ως περιττή. Ο Οσμάν Ερτούγ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η κοινή δήλωση δεν πρέπει να γίνει προϋπόθεση για την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.

 «Θα συνεχίσουμε τις συσκέψεις αλλά εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει τη συνέχιση των συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: