Σε κενό αέρος οι διαπραγματεύσεις




Λευκωσία: Η εκκίνηση της νέας διαδικασίας για το Κυπριακό φαίνεται να είναι πολύ μακριά. Η μη επίτευξη συμφωνίας στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, ανατρέπει τους σχεδιασμούς και απομακρύνει χρονικά την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνοντας χθες τους αρχηγούς των κομμάτων, ανέφερε πως η τουρκική πλευρά δέχεται μόνο μια γενική αναφορά σε «διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», απορρίπτει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ θέλει να  συζητήσει το εδαφικό και το κοινοτικό κεκτημένο, «μια εβδομάδα πριν το την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». Την ίδια ώρα, ο Ντάουνερ φέρεται να ευνοεί χρονοδιάγραμμα ενώ δεν επιθυμεί εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος, στη χθεσινή σύσκεψη,  αναφέρθηκε σε ονόματα που θα συγκροτούν τη διαπραγματευτική ομάδα και τις ομάδες εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου, που θα οριστικοποιηθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Για τη διαπραγματευτική ομάδα γίνονται σκέψεις για τους εξής: Παναγιώτης Δημητρίου, Τουμάζο Τσιελεπή, Πόλυ Πολυβίου, Χρήστο Κληρίδη, Μάριο Ηλιάδη, Κρις Τριανταφυλλίδη, Νίκο Αιμιλίου, Μάρκο Κυπριανού.

Από τη Γενική Εισαγγελία οι Κώστας Κληρίδης, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Νικόλας Κυριάκου.

Στο μεταξύ, στο δεύτερο προσχέδιο Συμπερασμάτων της έκθεσης προόδου για την Τουρκία της Ε.Ε., που εξασφάλισε ο «Φ», γίνονται υποδείξεις για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, εμπλοκή σε θέματα ουσίας «σύντομα» και «θετική κατάληξη άμεσα».

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ, μετέδωσε τα εξής:

Δυστοκία παρατηρείται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, η οποία θα γίνει με κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Ν. Αναστασιάδη και Ντ. Έρογλου. Ωστόσο, η προσπάθεια των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, για να υπάρξει μια συμφωνημένη δήλωση και για τη βάση και για τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων  δεν έχει αποδώσει ακόμη.

Η μη επίτευξη συμφωνίας στο περιεχόμενο της κοινής δήλωσης, ανατρέπει τους σχεδιασμούς, τουλάχιστον της Λευκωσία, και απομακρύνει χρονικά την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ενημερώνοντας χθες τους αρχηγούς των κομμάτων ανέφερε πως η τουρκική πλευρά δέχεται μόνο μια γενική αναφορά σε «διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», απορρίπτει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θέλει να  συζητήσει το εδαφικό και το κοινοτικό κεκτημένο, «μια εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». Την ίδια ώρα, ο Αλ.Ντάουνερ φέρεται να ευνοεί χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν επιθυμεί εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ , Αλεξάντερ Ντάουνερ, φαίνεται να εξωθεί τα πράγματα στην επανέναρξη των συνομιλιών, ακόμη και χωρίς κοινή δήλωση. Μάλιστα μέσα στο προσχέδιο της δήλωσης υπάρχει αναφορά ότι οι εξουσίες πηγάζουν από τα συνιστώντα κρατίδια, κάτι που προφανώς παραπέμπει σε συνομοσπονδία.  Επίσης, ο Ντάουνερ λειτουργώντας παρασκηνιακά, παρεμβαίνει προς την κατεύθυνση της ΕΕ για να μην διορίσει εκπρόσωπό της στις διαπραγματεύσεις.  

Την απορία του, εάν εξυπηρετεί κάτι το να αρχίσουν οι συνομιλίες με ένα νερόβραστο, όπως είπε, ανακοινωθέν στο οποίο δεν θα καθορίζονται η βάση και οι αρχές για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας  στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε παράλληλα πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό και πως η Λευκωσία δεν επιθυμεί τις Βρυξέλλες σε ρόλο παρατηρητή απλά. Αν θέλουν, συμπλήρωσε, να διατηρήσουν έναν ποντιοπιλατικό ρόλο, αυτό είναι δικαίωμά τους. «Είναι όμως υποκρισία και εμείς οφείλουμε να το πούμε» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ:  www.philenews.com και www.amna.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: