Παραίνεση Πατριάρχη στους Ελληνες για την κρίση: «Θαρσείτε. Σας εμπιστευόμαστε»…




Του Αριστείδη Βικέτου

Έκκληση προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να οπλιστούν με υπομονή και ελπίδα για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου της Μητρόπολης Νεαπόλεως –Σταυρουπόλεως, στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Βαρθολομαίος  αναφέρθηκε στα βαθύτερα πνευματικά και όχι υλικά αίτια της κρίσης, επισημαίνοντας ότι στη ζωή υπάρχουν πολυτιμότερα πράγματα από τα υλικά αγαθά, ενώ επεσήμανε  χαρακτηριστικά πως «εάν την (σ.σ: την κρίση) αντιμετωπίσωμεν ορθώς και πνευματικώς, είναι δυνατόν να αποδειχθή πολύτιμος και σωτηριώδης, καθ’ όσον η αληθινή ελευθερία και η πραγματική ευτυχία δεν ευρίσκονται ούτε εις την οικονομικήν ανεξαρτησίαν και άνεσιν, ούτε εις την ευημερίαν, ούτε την αυθονίαν των αγαθών».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  έκανε  εκτενή αναφορά στα  βαθύτερα αίτια των δυσκολιών, που περνά η Ελλάδα και ο κόσμος, χαρακτηρίζοντας την οικονομική κρίση ως «τον πραγματικό διάβολο της εποχής». Επίσης,  υπογράμμισε ότι οι σαθρές βάσεις στις οποίες στηρίχθηκε η οικονομία, η λησμονία της αγάπης προς τον Θεό και η λατρεία του χρήματος οδήγησαν τελικά την ανθρωπότητα στο σημερινό σημείο. «Η μεγάλη οικονομική κρίση είναι πρωτίστως ηθική», τόνισε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Μήπως στέρεψαν τα αγαθά, ή η γη για να θρέψει τον άνθρωπο;» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας ότι «τίποτα δεν στέρεψε, αν και κινδυνεύουν από την πλεονεξία. Στέρεψε η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, θεοποιήθηκε η ύλη».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «Έλληνες και Ελληνίδες διαθέτετε πλούσια καρδιά για να κρατήσετε ψηλά το φρόνημα, για να νικήσετε τις δυσκολίες. Θαρσείτε. Σας εμπιστευόμαστε».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Νίκος Μαγγίνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: