Ο Ντάουνερ παρενέβη, ο Μπαρόζο υιοθέτησε




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε στην πρόσφατη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τους Ρομπάι και Μπαρόζο την ανάγκη αναβάθμισης της εμπλοκής της Ε.Ε. στη διαδικασία του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Κομισιόν επικαλέστηκε τις ενστάσεις Ντάουνερ.

Ανέσυρε δε εκείνη τη στιγμή και ένα χαρτί, το οποίο προφανώς αναφερόταν στη διαφωνία του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. στο Κυπριακό. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνοντας χθες τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος είπε πως ενδέχεται το χαρτί που ανέσυρε ο κ. Μπαρόζο να ήταν ηλεκτρονικό μήνυμα (από τον Ντάουνερ). Τα Ηνωμένα Έθνη διέψευσαν χθες δημοσίευμα ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Δεν υπάρχει προς τον σκοπό αυτό ούτε e-mail, ούτε επιστολή, ούτε άλλη τέτοια επικοινωνία», ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Πάντως, ανεξαρτήτως ποιας μορφής είχε το χαρτί του κ. Μπαρόζο (π.χ. ενδέχεται να είναι σημεία συζήτησης που ετοίμασαν οι συνεργάτες του), το γεγονός είναι πως υπήρξε παρέμβαση του κ. Ντάουνερ για να ακυρώσει την πρωτοβουλία της Λευκωσίας. Επιπροσθέτως, σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν οχυρώθηκε πίσω από την παρέμβαση του Αλ. Ντάουνερ, αγνοώντας και τις παραινέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, να ικανοποιήσει το αίτημα ενός κράτους-μέλους.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως έγραψε χθες ο «Φ», θα βρίσκεται στη Λευκωσία τη Δευτέρα για επαφές. Αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για συντονισμό ενόψει της καθόδου του στην Κύπρο. Στόχος του θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος.

Όπως πληροφορούμαστε, η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε προχθές νέο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο καθορίζεται η μορφή της λύσης και διασφαλίζεται ότι η χώρα θα έχει μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Ακόμη η ελληνοκυπριακή πλευρά αναδεικνύει την ανάγκη το κράτος να είναι εναρμονισμένο με το κοινοτικό κεκτημένο και να λειτουργεί εντός της Ε.Ε. Η τουρκική πλευρά, όπως τούτο εκφράσθηκε και από τον Έρογλου, θεωρεί πως «η Κύπρος θα έχει μια διεθνή εκπροσώπηση στα Ηνωμένα Έθνη», παραπέμποντας με τις αναφορές στα θέματα των εξουσιών σε συνομοσπονδία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα ενεργοποιήσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους οποίους σύντομα θα συναντηθεί.

Είναι πρόδηλο από τη συζήτηση που έχει διεξαχθεί στη σύσκεψη πως η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς ξεκάθαρο κοινό ανακοινωθέν δεν θα προσέλθει στις συνομιλίες. Με την προσέγγιση αυτή διαφωνεί ως φαίνεται το ΑΚΕΛ, το οποίο παραπέμπει στα δυο ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ του 2008. Χαρακτηριστικό της στάσης του κόμματος είναι το ερώτημα που έχει απευθύνει ο Άντρος Κυπριανού προς τους υπόλοιπους: «Εάν δεν ξεκινήσουν συνομιλίες τι θα γίνει;», θέλοντας ενδεχομένως να αναφέρει πως θα έχει κόστος η ε/κ πλευρά σε μια τέτοια περίπτωση.

ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΟΜΑΔΕΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης, ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα των επισκέψεων των δύο διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει τις επόμενες μέρες να οριστικοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις. Πάνω σε αυτό, όπως είπε, έγινε (χθες) συζήτηση γύρω από τη νομική ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή.

«Έχουν κατατεθεί ονόματα και κάποια από αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Όμως, επειδή σήμερα έχουν σταλεί συγκεκριμένες επιστολές αποδοχής από τους ίδιους δεν θα ήθελα να ανακοινώσω τα ονόματα», ανέφερε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: