Ο Διεθνής Τύπος για αναστολή χρηματοδότησης: «Η Αθήνα έκλεισε τη στρόφιγγα στη Χρυσή Αυγή»




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής απασχόλησε μεγάλη μερίδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης από τη στιγμή της ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν να διακόψουν την κρατική χρηματοδότηση από το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ως μία τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει ένα κόμμα που έχει χαρακτηριστεί νεοναζιστική εγκληματική ομάδα», γράφει το Reuters.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, 235 βουλευτές της Βουλής των 300 ψήφισαν τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει την παύση της χρηματοδότησης σε πολιτικά κόμματα των οποίων ο αρχηγός ή το 1/10 των βουλευτών του κατηγορούνται για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατικές ενέργειες.

«Η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής θα της στερήσει μία σημαντική πηγή εσόδων», σημειώνει το Reuters.

«Η ελληνική βουλή ψήφισε ομόφωνα την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης για την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Το βρετανικό δίκτυο υπενθυμίζει την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα.

«Η Ελλάδα παγώνει τη χρηματοδότηση της ναζιστικά εμπνευσμένης Χρυσής Αυγής» σημειώνει το Associated press. Το πρακτορείο αναφέρεται στη νέα νομοθετική διάταξη για τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης σε κόμματα που αντιμετωπίζουν εγκληματικές κατηγορίες.

Το ΑΡ φιλοξενεί συνέντευξη του Thorbjoern Jagland, επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, του κορυφαίου οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γηραιά Ήπειρο. Ο κ. Jagland -ο οποίος απονέμει και το Νόμπελ Ειρήνης- χαιρέτισε την απόφση αυτή, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν δίκαιες δίκες.

«Θα ήθελα να επισημάνω στην ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ταχύτατα και δυναμικά. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει διαφοροποίηση μεταξύ της πολιτικής διεργασίας και των εγκληματικών ενεργιών», υπογράμμισε ο Jagland, εν όψει της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα για συνομιλίες περί αντιμετώπισης του εξτρεμισμού.

Στην ψηφοφορία της Βουλής αναφέρεται και το Al Jazeera, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης θα στερήσει από την Χρυσή Αυγή περίπου 1,2 εκατ. δολάρια.

«Το Κοινοβούλιο της Αθήνας κλείνει τη στρόφιγγα στη Χρυσή Αυγή», αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική Welt.

«Σφίγγει ο κλοιός για το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής: Η Βουλή έδωσε τέλος στην κρατική χρηματοδότησή της. Η τροπολογία προβλέπει την αναστολή χρηματοδότησης σε κόμματα ο αρχηγός και το 1/10 των βουλευτών του εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες», προσθέτει η εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα της Zeit, η οποία καταργεί την κρατική επιχορήγηση στο νεοναζιστικό κόμμα, ενώ η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου υπογραμμίζει ότι «πλέον η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν θα λαμβάνει χρήματα από το κράτος»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει στον τίτλο της ότι η «Αυγή χάνει την κρατική βοήθεια»

«Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη η ελληνική βουλή άνοιξε το δρόμο για την παύση της κρατικής χρηματοδότησης για το κόμμα. Μία νέα τροπολογία προβλέπει ότι κόμματα που έχουν εμπλοκή σε εγκληματικές ενέργειες θα χάνουν τα κρατικά τους κεφάλαια», προσθέτει.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος των σκληρών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στη Χρυσή Αυγή, μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου», επισημαίνει το δίκτυο.

«Όχι πλέον χρήματα για τη Χρυσή Αυγή» μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. Με μία ευρεία πλειοψηφία η ελληνική βουλή έδωσε τέλος στην χρηματοδότηση του κόμματος.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στο σύνολό τους υπενθυμίζουν την άνοδο της Χρυσής Αυγής και την είσοδό της στη Βουλή της, εκμεταλλευόμενη τη λαϊκή αγανάκτηση από τη λιτότητα και τη λαθρομετανάστευση, αλλά και τις συλλήψεις του αρχηγού και στελεχών του κόμματος που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: