Ομπάμα: Φαίνεται πως σημειώθηκε πρόοδος…




Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι φαίνεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Γερουσία για να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο στη χώρα.

Ομως, σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη πιθανότητα οι ΗΠΑ να οδηγηθούν σε μια στάση πληρωμών αν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν παραμερίσουν ορισμένες κομματικές τους σκοπιμότητες.

“Ελπίζω ότι ένα πνεύμα συνεργασίας θα μας κάνει να προχωρήσουμε εντός των επόμενων λίγων ωρών”, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί ήδη από σήμερα αν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου συνεργαστούν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο ότι “έχουμε μεγάλη πιθανότητα να χρεοκοπήσουμε” αν δεν επιτευχθεί αυτήν την εβδομάδα πραγματική πρόοδος στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων και αν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν προτίθενται να παραμερίσουν μερικές από τις κομματικές τους σκοπιμότητες.

Μια χρεοκοπία θα εκτινάξει στα ύψη τα επιτόκια και η ζημιά που θα προκληθεί στην οικονομία θα μεγεθυνθεί σε μεγάλο βαθμό “αν δεν εξασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση εξοφλεί τις δαπάνες της και αυτό πρέπει να αποφασιστεί αυτήν την εβδομάδα”, σημείωσε.

Παράλληλα ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Γερουσία Χάρι Ριντ εξέφρασε αισιοδοξία όσον αφορά την επίτευξη προόδου στις επείγουσες δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται, σημειώνοντας ότι ελπίζει να μπορέσει να παρουσιάσει μια νέα πρόταση στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοσιογράφοι ρώτησαν τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, έπειτα από συνάντηση μισής ώρας που είχε με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, αν θα πήγαινε χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο έχοντας ένα σχέδιο στα χέρια του για τον τερματισμό της διακοπής εδώ και 14 ημέρες της λειτουργίας μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και για την αύξηση του ορίου του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

“Το ελπίζω”, απάντησε ο Ριντ ενόψει της συνάντησης με τον πρόεδρο Ομπάμα και τους άλλους επικεφαλής του Κογκρέσου, η οποία τελικά ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε.

ΠΗΓΗ: Reuters, AFP, ANA-MPA

Photo of President Obama and Vice President Biden after meting in Rose Garden (Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: