Ομπάμα: Θα καταδιώκουμε οργάνωσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα-Οχι άλλοι πόλεμοι




Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερική θα συνεχίσει να καταδιώκει οργανώσεις στην Αφρική οι οποίες συνδέονται με την αλ Κάιντα, όμως δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολέμους στην περιοχή.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο ο κ. Ομπάμα είπε: «Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να καταδιώκουμε τρομοκράτες που σχεδιάζουν να βλάψουν άμεσα τις ΗΠΑ και του να εμπλακούμε σε πολέμους. Όπου υπάρχουν ενεργά σχέδια και ενεργά δίκτυα, θα τα καταδιώκουμε».

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν το Σαββατοκύριακο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα στη Λιβύη, τον Αμπού Άνας αλ Λίμπι, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν μια επιχείρηση στη Σομαλία με στόχο ένα ηγετικό στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, χωρίς όμως να καταφέρουν να το συλλάβουν.

Ο Λίμπι φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο στις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία το 1998, στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 224 άνθρωποι.

Ο Λίμπι, ο οποίος έφερε εις πέρας σχέδια που προκάλεσαν τον θάνατο Αμερικανών, «θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Στο μεταξύ τρεις ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι ο Λίμπι θα πρέπει να μεταφερθεί στο αμερικανικό κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο στην Κούβα, ώστε να ανακριθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ, Κέλι Αγιότι και Σάξμπι Τσάμπλις τόνισαν ότι ελπίζουν να πείσουν τον Ομπάμα να υιοθετήσει μια πολιτική μακροχρόνιας κράτησης και ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία.

Σε συνέντευξη Τύπου οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξήραν την κυβέρνηση Ομπάμα για τη σύλληψη του Λίμπι, ο οποίος κρατείται σε ένα πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Όμως εξέφρασαν την διαφωνία τους όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να τον κρατήσει στο πλοίο για διάστημα 60 ημερών για να τον ανακρίνει, επισημαίνοντας ότι δεν είναι επαρκές το χρονικό περιθώριο αυτό για να του αποσπαστούν πληροφορίες.

Οι γερουσιαστές επισημαίνουν ότι ο Λίμπι ενδέχεται να διαθέτει πληροφορίες για πολλά θέματα, όπως για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και αυτή που πραγματοποιήθηκε εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγγάζη της Λιβύης πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: White House, Reuters, AFP, ANA-MPA

Photo: President Barack Obama convenes the Presidential Daily Briefing in the Oval Office. At left is National Security Advisor Susan E. Rice. At right, from right to left, Vice President Joe Biden, Director of National Intelligence James Clapper, Homeland Security Advisor Lisa Monaco and Deputy National Security Advisor Ben Rhodes. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: