Οι ζημίες των τραπεζών σε Ελλάδα-Κύπρο




To προφίλ του 59χρονου Ιταλού Ignazio Angeloni, ο οποίος ηγείται του τμήματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα έχει ως αρμοδιότητα τους επόμενους μήνες την εξέταση της βιωσιμότητας 130 σημαντικών τραπεζών σε 17 κράτη-μέλη της ΕΕ προβάλλει ανταπόκριση της εφημερίδας New Yok Times.

Την υπογράφει ο δημοσιογράφος Danny Hakim στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, με τίτλο «The Man Wholl Do Triage on Europes Banks» (σελ. Β).

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Angeloni και άλλες τραπεζίτες της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσουν λεπτομέρειες της διαδικασίας τραπεζικής αναθεώρησης που θα πραγματοποιηθεί κατ΄εντολή της ΕΕ, με στόχο να υπαχθούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε μια πιο άμεση επίβλεψη της ΕΚΤ.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής, οι τράπεζες της ΕΕ είναι ιδιαίτερα άστατες, καθώς οι μεν ελληνικές έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές λόγω του ‘τοξικού’ κρατικού χρέους, οι δε κυπριακές έχουν δανειοδοτηθεί από τους ίδιους τους καταθέτες τους και οι ισπανικές τράπεζες έχουν απορροφήσει βοήθεια πολλών €δις σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με τον James Chappell, τραπεζικό αναλυτή της Berenberg, η άσκηση τραπεζικής αναθεώρησης «κρίνεται ως μοναδικής σημασίας», ενώ από την πλευρά του ο κ. Angeloni υπογραμμίζει τη συνήθη αδυναμία των φαινομενικά ‘υπεράνθρωπων’ C.E.O τραπεζών να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στις συχνά υπερδιογκωμένες τραπεζικές μονάδες, λόγω των εξαιρετικά περίπλοκων αλγόριθμων που διέπουν τις κινήσεις των τιμών στα επενδυτικά αγαθά.

http://www.nytimes.com/2013/10/21/business/international/the-man-wholl-perform-triage-on-europes-banks.html?pagewanted=2

Φωτογραφία: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: