Κλάους Λάρες: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ένα νεοναζιστικό κόμμα σε μια δημοκρατία»




Της Ζωής Λεουδάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύλληψη μελών της Χρυσής Αυγής στη Ελλάδα. Η διεθνής κοινότητα ακόμα προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους ανάδυσης ενός τέτοιου κόμματος.  Η Φωνή της Αμερικής θα παρουσιάσει τις απόψεις διαφορών αναλυτών για τον θέμα Ξεκινάμε με τον Κλάους Λάρες, καθηγητή ιστορίας και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση και από περιθωριακό κίνημα εξελίχθηκε σε ένα κόμμα της Ελληνικής Βουλής, δηλώνει ο Γερμανός ιστορικός Κλάους Λάρες. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1985 και προσέλκυσε πολλούς που αναζητούσαν κάτι το διαφορετικό, τονίζει. Όταν ξέσπασε η κρίση και οι Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούσαν την Ελλάδα για ανεύθυνη συμπεριφορά, οι επικρίσεις τους ερμηνεύθηκαν, από πολλούς Έλληνες, ως επίθεση κατά της ελληνικής εθνικής περηφάνιας. Οι έλληνες αισθάνθηκαν ταπεινωμένοι και η τότε κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις.  Εμφανίζεται λοιπόν η Χρυσή Αυγή και προσελκύει πολλούς ψηφοφόρους που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ήταν ένα νεοναζιστικό κόμμα.

«Οι Βρυξέλλες έπαιξαν ένα επικίνδυνο στοίχημα» δηλώνει ο γερμανικής καταγωγής ιστορικός. «Ίσως ζήτησαν πολλά από τους Έλληνες για να υπερβούν την οικονομική κρίση. Επίσης έσπρωξαν την ελληνική κοινωνία σε μια βαθειά υπαρξιακή κρίση και οι υπαρξιακές κρίσεις πάντα ανοίγουν την πόρτα προς ακραία κόμματα».

????????????????????????????????????

Βέβαια η Χρυσή Αυγή παραπέμπει στη Γερμανία του ‘20 και του ‘30, επισημαίνει ο κ. Λάρες, η οποία τότε πέρναγε και αυτή μια υπαρξιακή κρίση που οδήγησε στην εμφάνιση του Χίτλερ και του ναζισμού. Οι αρχηγοί της Χρυσής Αυγής έχουν σαν πρότυπο τους ναζιστές στη Γερμανία και εξελίχθηκαν σε ένα είδος «Νέας Γενιάς ναζιστών» υιοθετώντας μια ανάλογη με αυτούς δομή στη ιεραρχία του κόμματός τους. «Προσπάθησαν να φροντίσουν τους Έλληνες και να απομακρύνουν τους ξένους». Ακόμα το ότι σκέπτονταν να εντάξουν στο κόμμα 14χρονα παιδιά, έχει σαν σημείο αναφοράς τους Ναζί της δεκαετίας του ’20, τονίζει ο καθηγητής Λάρες.

Πως όμως μπορεί μια κοινωνία και ένα πολιτικό σύστημα να αποφύγει την εμφάνιση και ανάδυση νεοναζιστικών κομμάτων; Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε πεσιμιστές, σημειώνει ο Κλάους Λάρες. Αν και υπάρχει στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή και στην Ουγγαρία ένα ακροδεξιό κόμμα, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση δεν έχουν εμφανιστεί παρόμοια ακραία φαινόμενα.

«Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε» δηλώνει «είναι ότι οι κοινωνικές παροχές που υπάρχουν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, βοηθούν ώστε αν κάποιος έχει χάσει τη δουλεία του έχει κάπου να στηριχθεί και να επιβιώσει.  Αυτό αποτελεί μάθημα ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος κρατικής πρόνοιας στην οποία να μπορούν να στηριχτούν όσοι έχουν ανάγκη για να μην είναι επιρρεπείς σε ακραίες ιδεολογίες».

Ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, τονίζει ο κ. Λάρες όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του και έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης να προσεγγίσει οποιοδήποτε προσφέρει βοήθεια ή μια εναλλακτική λύση, ανεξάρτητα αν αυτός που προσφέρει την βοήθεια είναι μια εγκληματική, ή εξτρεμιστική οργάνωση. Το κράτος ή το πολιτικό σύστημα πρέπει να διαθέτει τρόπους περιορισμού αυτού του είδους των πειρασμών. Βέβαια πάντα θα υπάρχει κόσμος που θα ψηφίζει ακραία κόμματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κατεστημένο και η συμπεριφορά αυτή αποτελεί μέρος μια δημοκρατικής κοινωνίας.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει η Χρυσή Αυγή να τεθεί εκτός νόμου ειπε «Αν αποδειχθούν στο δικαστήριο αυτά τα οποία λέγονται για την Χρυσή Αυγή τότε δεν υπάρχουν περιθώρια για ένα νεοναζιστικό κόμμα σε μια δημοκρατία».

Πηγή-Φωτογραφία: http://gr.voanews.com/content/klaus-larres-golden-dawn/1765758.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: