Ισχνές οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη λόγω του αυξανόμενου χρέους




Οι προοπτικές οικονομικές ανάκαμψης για τα ασθενέστερα κ-μ της ευρωζώνης επισκιάζονται από το συντριπτικό βάρος ενός χρέους που είναι κατά πολύ υψηλότερο απ’ ότι πριν από τέσσερα χρόνια κατά την έναρξη της κρίσης χρέους, επισημαίνει πρακτορειακή ανταπόκριση (Reuters) του Paul Taylor.

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «How to Level Euro Zone’s Mountains of Debt».

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επιβαρύνονται από χρέη που υπερβαίνουν την ετήσια οικονομική τους ανάπτυξη και αντιμετωπίζουν το ζοφερό ενδεχόμενο μιας χαμένης δεκαετίας – κατά τα ιαπωνικά πρότυπα – λόγω της υψηλής ανεργίας και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, καθώς επιχειρούν με δειλά βήματα την έξοδο από την ύφεση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ είναι ότι κάθε δανειολήπτρια χώρα πρέπει να εξυγιάνει μόνη της τη δημοσιονομική της κατάσταση χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση χρέους ή ανακατανομή χρεών, εκτός ίσως από την Ελλάδα, η οποία εδώ και καιρό έχει χαρακτηριστεί ειδική περίπτωση.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι- και μια μικρή μειοψηφία Ευρωπαίων αξιωματούχων που όμως διστάζει να έρθει δημοσίως σε ρήξη με την κατεστημένη γραμμή της ΕΕ- χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη πολιτική ως μη εφαρμοστέα, τόσο από πολιτική όσο και από κοινωνική πλευρά, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει μια διευρυμένη ελάφρυνση του χρέους, ενδεχομένως μέσω της ΕΚΤ.

Όπως μάλιστα ανέφερε σε μελέτη του για το Centre for European Reform, ο Paul De Grauwe, Bέλγος οικονομολόγος στο London School of Economics,  «ιδανικά, η ευρωζώνη θα συνδύαζε μια συμμετρική πολιτική προϋπολογισμού από κοινού με την έκδοση από την ΕΚΤ νομισμάτων ευρώ για την αποπληρωμή μέρους του χρέους». 

Ο κ. De Grauwe δήλωσε επίσης ότι η εναλλακτική θα ήταν η χρεοκοπία χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, ωστόσο το ζήτημα της χρεοκοπίας παραμένει ταμπού στην ευρωζώνη ακόμη και μετά την εφαρμογή απωλειών στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων το 2012.

http://www.nytimes.com/2013/10/29/business/international/29iht-inside29.html?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: