Η τουρκική πλευρά απαιτεί συμφωνία δυο οντοτήτων, δεν συζητούν παράδοση Αμμοχώστου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τοψευδοκράτος θα βρίσκεται στη μεγάλη εικόνα μιας συμφωνίας στο Κυπριακό και επιδίωξη είναι όπως αυτό προκύπτει και από το κοινό ανακοινωθέν. Αυτή είναι η θέση στην οποία επιμένει η Τουρκία διά του Οσμάν Ερτούγ ενώ το επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και Ερτούγ στην Αθήνα.

Αμφότεροι θα συναντήσουν τους αντίστοιχους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών. Με απαίτηση της Άγκυρα, οι συναντήσεις θα γίνουν την ίδια ημέρα και ώρα. Ενόψει των συνεννοήσεων που γίνονται για να πραγματοποιηθούν τα ταξίδια αυτά, δεν έχει καθοριστεί νέα συνάντηση των διαπραγματευτών στη Λευκωσία. Όπως, πάντως, μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η τουρκική πλευρά φαίνεται να έχει καταθέσει έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη με τις θέσεις της σε σχέση με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Θέσεις που προσεγγίζουν αυτές που είχε υποβάλει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη στάση τη στις συζητήσεις που γίνονται με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. «Θέτουν μπροστά το θέμα των Βαρωσίων. Επιπλέον, ότι η ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί θα προέρχεται από εξέλιξη της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, το ‘κράτος’ στο βορρά παραλείπεται εντελώς και εμείς θα βρεθούμε μέσα στην Ε.Ε. με το νέο σύνταγμα και τον μετασχηματισμό όπως το επιθυμούν οι ίδιοι».

Είπε, δε, πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί η τουρκική πλευρά τέτοιες θέσεις, αναδεικνύοντας εν πολλοίς την πάγια προσέγγισή τους ότι η οι δυο οντότητες θα συγκροτήσουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Δηλαδή, Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος να συμφωνήσουν επί ίσοις όροις για τη λύση. Ο Ερτούγ, ο οποίος επανέλαβε πως οι συζητήσεις δεν πρέπει να κολλήσουν στο κοινό ανακοινωθέν προτείνοντας έναρξη ούτως ή άλλως της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, υπέδειξε και τα εξής:  «Εδώ ορίστε, χρειάζεται ρεαλισμός. Εδώ ορίστε, χρειάζεται ένας ηγέτης (statesman). Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε από τον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη αυτήν την πολιτική προσωπικότητα».

Σε ένα άλλο πεδίο, ο υπερδραστήριος Οζντίλ Ναμί πήγε στο Στρασβούργο για να συναντηθεί με τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Ο Ναμί, που θα έχει επαφές και με εκπροσώπους πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, έχει στην ατζέντα του την πρόταση του ψευδοκράτους για να γίνει πιο ενεργός και με μεγαλύτερη διάρκεια ο Κανονισμός για την Οικονομική Βοήθεια (Ε.Ε. προς τα κατεχόμενα) και την αλλαγή του εύρους του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Με τον επίτροπο Διεύρυνσης θα συζητήσει και το θέμα της εμπλοκής της Ε.Ε. στο Κυπριακό, το ζήτημα της Αμμοχώστου και τις προσπάθειες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: