Η NSA παρακολουθούσε τα ηλεκτρονικά μηνύματα του πρώην προέδρου του Μεξικού Καλντερόν




Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Μεξικού κατέκρινε τις ΗΠΑ για τις καταγγελίες από το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, το οποίο ανέφερε ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) είχε παρανόμως αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Φελίπε Καλντερόν την περίοδο που αυτός ήταν πρόεδρος της χώρας.

Το περιοδικό δημοσίευσε ότι τον Μάιο του 2010 ένα τμήμα της NSA ανέφερε ότι είχε αποκτήσει πρόσβαση στο e-mail του Καλντερόν και είχε μετατρέψει το γραφείο του πρώην προέδρου σε μια «προσοδοφόρα» πηγή πληροφοριών. Σύμφωνα με το Ντερ Σπίγκελ οι πληροφορίες σχετικά με την παράνομη πρόσβαση στον λογαριασμό του Καλντερόν αναφέρονται σε ένα έγγραφο το οποίο διέρρευσε ο πρώην αμερικανός συνεργάτης της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η NSA κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο της μεξικανικής προεδρίας, το οποίο χρησιμοποιείτο και από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Καλντερόν, δίνοντας στην αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας πληροφορίες σχετικά με διπλωματικά και οικονομικά θέματα της χώρας.

«Αυτές οι πρακτικές είναι απαράδεκτες, παράνομες και ενάντια στους μεξικανικούς και διεθνείς νόμους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών. «Σε μια σχέση μεταξύ γειτόνων και εταίρων δεν υπάρχει χώρος για αυτές τις καταγγελίες που υποτίθεται πως έχουν λάβει χώρα», αναφέρεται.

Ο πρόεδρος, Πενία Νιέτο, ο οποίος σύμφωνα με ξεχωριστές αναφορές έχει πέσει επίσης θύμα κατασκοπείας από την NSA προτού ο ίδιος αναλάβει καθήκοντα, είχε χαρακτηρίσει τον Ιούλιο τις υποτιθέμενες καταγγελίες ως «απαράδεκτες».

ΠΗΓΗ: Reuters, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: