Η υπόθεση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ο ρόλος του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου




Σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, λόγω έρευνας για ενδεχόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση εξαγοράς της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα του Landon Thomas Jr.

Η είδηση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «In Greece, the Banking Chief Draws Scrutiny».

Ο έγκριτος δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο κ. Προβόπουλοςς διαδραμάτισε καίριο ρόλο για την παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης,

Συγκεκριμένα, σε εμπιστευτικό έγγραφο τον περασμένο Μάϊο, Έλληνας αντιεισαγγελέας αναφέρει ότι ο κ. Προβόπουλος ενέκρινε τη συμφωνία ύψους €71 εκατομμυρίων, παρά τις προειδοποιήσεις στελεχών του σχετικά με την χρηματοπιστωτική κατάσταση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν υπάρχουν τεκμήρια ότι ο κ. Προβόπουλος επωφελήθηκε προσωπικά από τη συνδιαλλαγή, η οποία τελικώς εγκρίθηκε. Ωστόσο, ο ρόλος του στην υπόθεση- και το ενδεχόμενο, αν και περιορισμένο, να βρεθεί αντιμέτωπος κατηγοριών – μπορεί να έχει επιπτώσεις πέραν της Ελλάδας. Και αυτό, γιατί όπως υπενθυμίζει ο ανταποκριτής, άλλες χώρες στην ευρωζώνη επένδυσαν άνω των €40 δις για να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην πορεία, άσκησαν πιέσεις προς την Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που βρίσκονται στην καρδιά των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξη, δήλωσε ότι όλες οι ενέργειες του ελήφθησαν με στόχο να προληφθεί η κατάρρευση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΤτΕ ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία για την Proton.

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Λαυρεντιάδης είχε 20ετές ιστορικό ως επιτυχημένος επιχειρηματίας και ότι πληρούσε όλες τις τυπικές και νομικές προϋποθέσεις. Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι ο κ. Λαυρεντιάδης συνελήφθη και απαγγέλθηκαν κατηγορίες  εναντίον του, βάσει στοιχείων που παρείχε η ΤτΕ.

Η υπόθεση με την εξαγορά της Proton αποτελεί επίσης ορατή ένδειξη του παρασκηνιακού αγώνα μεταξύ του κ. Προβόπουλου και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, θέμα που επί δεκαετίες ήταν πηγή στήριξης και επιρροής στη χώρα. Το εάν οι Έλληνες εισαγγελείς θα αποδώσουν επίσημα κατηγορίες κατά του κ. Προβόπουλου είναι ασαφές, τονίζει ο ανταποκριτής.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς το λόγο για τον οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει καταστεί «αλεξικέραυνο», καθώς δεν κρύβει την περιορισμένη εκτίμησή του για το πολιτικό καθεστώς, ασκώντας ανοικτά κριτική για τις δημοσιονομικές του πολιτικές και επιπλήττοντας κατ΄ ιδίαν, τόσο το συντηρητικό κόμμα της Ν. Δημοκρατίας, όσο και το ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερημένες προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

http://www.nytimes.com/2013/10/17/business/international/in-greece-the-banking-chief-draws-scrutiny.html?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: