Η ελληνική κρίση μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ




Την αρνητική κυρίως στάση που τήρησαν τα διεθνή ΜΜΕ έναντι της Ελλάδας μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης καταγράφει άρθρο γνώμης της δημοσιογράφου και συγγραφέως, Justine Frangouli-Argyris, στην HUFFINGTON POST με τίτλο «A Negative Press».

Επισημαίνει επίσης την διαφοροποίηση που σημειώθηκε τους τελευταίους κυρίως μήνες λόγω της ορατής πλέον εξαθλίωσης μέρους του ελληνικού λαού από τα μέτρα λιτότητας και της αποφασιστικότητας που επέδειξε η κυβέρνηση στην καταπολέμηση της Χρυσής Αυγής.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι όροι που περιέχονταν στα διάφορα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας περιείχαν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών που οδήγησαν σε δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε μια αστρονομική αύξηση της ανεργίας στο ποσοστό του 26,8%.

Σε σχέση με τα γεγονότα θα μπορούσαν να προσδιορισθούν τρεις περίοδοι της κρίσης με αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα.

Η πρώτη περίοδος αφορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010 και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η χειρότερη και η πιο αρνητική για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα η Ελλάδα βρέθηκε τότες στο επίκεντρο των παγκόσμιων ΜΜΕ. Η αρχική αντίδραση, ιδιαίτερα από την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία ήταν να χαρακτηρισθεί το πρόβλημα ως καθαρά ελληνικό και προερχόμενο από τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, από την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να τα αντιμετωπίσουν και από την ανυπαρξία βούλησης να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Ο σχολιασμός ήταν συχνά στερεοτυπικός κατηγορώντας τους Έλληνες ως τεμπέληδες, αδιάφορους και ψεύτες που παραποιούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύτηκε το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus με τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα.

Μετά ωστόσο τη διάχυση της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τα ΜΜΕ δεν μπορούσαν να επικεντρώνονται στην Ελλάδα και δημιούργησαν την ομάδα των PIIGS για να στιγματίσουν τις χώρες του Νότου. Ο διαχωρισμός μεταξύ του «καλού Βορά» και του «κακού Νότου» στον παραδοσιακό ευρωπαϊκό Τύπο χρησιμοποιήθηκε για να υπονομεύσει το αίσθημα της αλληλεγγύης χτυπώντας στην καρδιά του «ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Μετά το δεύτερο σχέδιο διάσωσης, τον Οκτώβριο του 2011, το βιτριόλι του διεθνούς Τύπου κατευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και στην ανικανότητά της να επιβάλλει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ μετά την πρόταση του τέως Π/Θ, Γιώργου Παπανδρέου, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ιδέα μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ άρχισε να κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ.

Το Grexit συνέχισε να απασχολεί τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ έως τα μέσα περίπου του 2012, μέχρι τη διενέργεια των εκλογών και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πλήττοντας τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας που υπήρχαν για την ελληνική οικονομία.

Η πρόσφατη ωστόσο περίοδος παρακμής της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα άρχισε να προκαλεί την συμπάθεια των διεθνών ΜΜΕ, καθώς ασχολούνται πλέον με τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στον ελληνικό λαό.

Ένα άλλο στοιχείο που προκάλεσε θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα ήταν η πρόσφατη επιχείρηση καταστολής της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα συνεχίζει να μαραζώνει εξαιτίας της λιτότητας, η οικονομία της συνεχίζει να συρρικνώνεται, παράλληλα με τα αρνητικά δημοσιεύματα που ακολουθούν τα ευρήματα της Τρόικα σε σχέση με τα δημοσιονομικά της χώρας. Πρόκειται για μια κατάσταση που θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό Τύπο πλήττοντας περεταίρω το κλίμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

http://www.huffingtonpost.com/justine-frangouliargyris/a-negative-press_b_4173149.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: