Η Ελλάδα και η Κύπρος αλλάζουν στάση για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου;




Αλλαγή στάσης αναφορικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου φέρονται να σημειώνουν, σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Σλοβακία, μετά από συνάντηση που είχαν οι αντίστοιχοι υπουργοί Εξωτερικών με τον ομόλογό τους Κοσσοβάρο, Enver Hoxhaj («EU Makes Headway on Healing Kosovo Independence Rift»).

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ισχυρίζονται πως, μετά τη συμφωνία που πέτυχε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, C. Ashton, σχετικά με την επίλυση των διαφορών Σερβίας και Κοσυφοπεδίου, οι προοπτικές μιας μερικής επίλυσης του ζητήματος της αναγνώρισης βελτιώνονται επίσης.

Η συμφωνία έδωσε το περιθώριο σε όσες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να μαλακώσουν τη στάση τους, με την Ελλάδα και τη Σλοβακία να κάνουν δεκτά διαβατήρια του Κοσσυφοπεδίου πέρυσι. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος (που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο εξαιτίας φόβων για θέση προηγούμενου σε σχέση με την τουρκική μειονότητα στην Κύπρο που έχει κηρύξει ανεξάρτητο κράτος) εκτιμούν ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα συνδράμει τη διπλωματική προσέγγιση με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την  Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, που έχουν συνεισφέρει στα πακέτα βοήθειας που τις στηρίζουν.

Η Ελλάδα είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Σερβία, εφόσον όμως η Σερβία είναι πιθανό να γίνει μέλος της ΕΕ, διαφαίνεται η ευκαιρία να σπάσει ο πάγος με το Κοσσυφοπέδιο. Από πλευράς Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει στενά τη ρωσική πολιτική γραμμή, όπως ο προκάτοχός του, ενώ επιθυμεί να διαλύσει την υποψία ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα μέσα από το πρίσμα της διαφωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

http://www.ft.com/cms/s/0/fab1da78-2e6f-11e3-be22-00144feab7de.html

Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Θάτσι στα Ηνωμένα Εθνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: