Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την κ. Λαγκάρντ




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. – Την ανασκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος, συζήτησαν σε 45λεπτη τετ-α-τετ συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είπε μόνο ότι «πήγε καλά» και παραδέχθηκε ότι έγινε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας με την κ. Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια από την πλευρά της μίλησε για «παραγωγική συζήτηση». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε το θέμα της διχογνωμίας μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ που καθυστερεί πολλές αποφάσεις και αυτό καθ’ αυτό το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και εγώ είχαμε μία παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επαίνεσα τον Πρωθυπουργό για την πρόεοδο που έχει κα΄νει η Ελλάδα στο  πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος αναφορικά με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και τόνισε τη σημασία της επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού του 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο για να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια της».

 

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η συνομιλία έγινε σε καλό κλίμα και η κ. Λαγκάρντ με τον κ. Σαμαρά μίλησαν για την ελληνική οικονομία, τις προοπτικές της και την εφεξής πορεία του ελληνικού Προγράμματος.

Σήμερα το πρωί, ο κ. Σαμαράς θα ξαναπεράσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον αντιπροεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόζεφ Μπάιντεν. Η συνομιλία αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και ο κ.Μπάιντεν αναμένεται να επαναλάβει την στήριξη του Λευκού Οίκου στις προσπάθειες της Ελλάδας για διάσωση της οικονομίας της. Βασική οικονομική αρχή του Προέδρου Ομπάμα είναι ο τερματισμός της λιτότητας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - LAGARDE

Για το ίδιο θέμα, ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Σπύρος Γκουτζάνης, μετέδωσε:

Σε πολύ καλό κλίμα  σύμφωνα με την κυβέρνηση έγινε το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα) η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Οργανισμού στην Ουάσινγκτον. 

Στη συνάντηση ήταν μόνο οι δύο τους και διήρκεσε 45 λεπτά.  

Βγαίνοντας ο πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους «ότι έγινε συζήτηση που πήγε καλά και ότι συζητήθηκε και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». 

Στη δήλωσή της αμέσως μετά η κ. Λαγκάρντ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και εγώ είχαμε μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επαίνεσα την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό της πρόγραμμα προς την δημοσιονομική της προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική σταθεροποίηση και υπογράμμισα την σημασία της επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει».

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διέρρευσε ότι «η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα, έγινε ανασκόπηση της πορεία της ελληνικής οικονομία και της προοπτικής της καθώς και η πορεία του ελληνικού προγράμματος. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα».

Στόχος για την κυβέρνηση ήταν η συζήτηση να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα για να μην δημιουργεί διεθνή ανασφάλεια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μία εποχή που επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βγει στις αγορές.

Αμέσως μετά, στις 17:30 το απόγευμα τοπική ώρα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Πήτερσον το οποίο συγκεντρώνει μερικούς από τους πιο ισχυρούς policy makers των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας υπό το πρίσμα των θετικών εξελίξεων στην οικονομία που την καθιστούν από σημείο αστάθειας παράγοντα σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.

To πρόγραμμα της Τετάρτης 

Για τη 1:30 τοπική ώρα Ουάσινγκτον κανονίστηκε το ραντεβού του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Παρά τα προβλήματα στην λειτουργία του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τα μέλη της γερουσίας και της αμερικανικής βουλής θα εξελιχθεί κανονικά. 

Στις 15:45 θα συναντηθεί με την επικεφαλής των Δημοκρατικών κα Νάνσυ Πελόζι και μέλη της βουλής των αντιπροσώπων. Στις 16:55 θα συναντηθεί με μέλη της Hellenic Caucus -πρόκειται για ομάδα βουλευτών που προωθούν τα ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο. Στις 17:00 θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.

Πάντως λόγω του κλεισίματος του ομοσπονδιακού κράτους ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της έκθεση βυζαντινής τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: