Ετοιμοι για συζήτηση με την Ελλάδα για το θέμα των παρακολουθήσεων δηλώνουν οι Αμερικανοί




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα για να συζητηθούν οι παρακολουθήσεις, ένα θέμα που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο και ειδικά την Ευρώπη, κέντρο των δραστηριοτήτων της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).

Η αποστολή θα μπορούσε να είναι στο επίπεδο της ομάδας που έστειλε η Γερμανία ή η Ευρωπαϊκή Ενωση, να αποτελείται δηλαδή από κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές.

Η εκκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, που ρωτήθηκε από το «Εθνος» για τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και τον ισχυρισμό του ότι η Ελλάδα παρακολουθούσε δύο Αμερικανούς πρέσβεις, δήλωσε:

            «Δεν εχω να κάνω καποιο συγκεκριμένο σχόλιο, παρά μόνο οτι -όπως γνωρίζετε- υπάρχει σε εξελιξη διαλογος με την Ελλάδα για μια σειρα θεμάτων συμπεριλαμβανομενης της συνεργασιας και της συγκέντρωσης πληροφοριών και φυσικά ο διάλογος θα συνεχιστεί. Οπως ξέρετε υπάρχει αξιολογηση των προγραμματων σε εξελιξη οπου θα τα δουμε ολα αυτα τα ζητηματα».

            Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, εάν η Ουάσιγκτον διαμαρτυρήθηκε στην Αθήνα, ή η Αθήνα στην Ουάσιγκτον, η κ. Ψάκι είπε ότι «δεν εχω κατι συγκεκριμενο επ’ αυτου. Υπάρχει φυσικά διάλογος για σειρα θεματων, αλλα αν (η ελληνικη πλευρα) επιθυμει να έχουμε συναντηση υψηλου επιπεδου ειμαστε ανοιχτοι σε αυτο», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

            Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι σε αντίθεση με τα ζητηματα που προέκυψαν με άλλες χώρες, η υπόθεση με την Ελλάδα «έχει οδηγηθεί σε συμψηφισμό» μετά την αψυχολόγητη ενέργεια του κ. Πάγκαλου να ισχυριστεί χωρίς κανένα στοιχείο ότι η ελληνική ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τηλέφωνα της αμερικανικής πρεσβείας.

            Μιλώντας με βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα δεν διαθέτει τον αναγκαίο μηχανισμό» για να παρακολουθεί προηγμένες χώρες στο τομέα των μυστικών υπηρεσιών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: