Ετοιμάζουν βαλίτσες οι διαπραγματευτές




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το πράσινο φως από Αθήνα και Άγκυρα αναμένουν οι δυο διαπραγματευτές για να ξεκινήσουν το παρθενικό τους ταξίδι, το οποίο ενδέχεται να πραγματοποιήσουν ίσως κι αυτή την εβδομάδα.

Η Άγκυρα βιάζεται οι συναντήσεις να γίνουν το συντομότερο, αλλά και ταυτόχρονα, ώστε να στείλει και σημειολογικά τα δικά της μηνύματα. Η Λευκωσία αν και θεωρούσε πως η μετάβαση Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Οσμάν Ερτούγ στην Αθήνα, θα έπρεπε να ξεκινήσουν μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τώρα επαναξιολογεί τη θέση αυτή. Εκτιμά πως ενδεχομένως εάν προηγηθεί η μετάβαση Μαυρογιάννη στην Άγκυρα, μπορεί να βοηθηθεί η προσπάθεια για τη διαμόρφωση της κοινής δήλωσης.

Το θέμα των επισκέψεων ήγειρε χθες στη συνάντηση των διαπραγματευτών, ο Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος ζήτησε να καθοριστούν ημερομηνίες χωριστής μετάβασής τους στις πρωτεύουσες. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπέδειξε στον συνομιλητή του ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να το συμφωνήσουν Αθήνα και Άγκυρα και να απευθυνθούν οι προσκλήσεις. Από αυτές εξαρτώνται τα επόμενα βήματα στο πεδίο της λεγόμενης χιαστής διαπραγμάτευσης.

Όπως είναι προφανές από τις τουρκικές κινήσεις, η προσπάθεια της Άγκυρας είναι να αποκτήσει μέσα από τη διαδικασία αυτή πολιτικά πλεονεκτήματα η τουρκοκυπριακή πλευρά. Γι’ αυτό και «παίζουν» με το θέμα της ταυτόχρονης μετάβασης, για συναντήσεις ισόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας με τους διαπραγματευτές.

Στη χθεσινή συνάντηση Μαυρογιάννη – Ερτούγ συνεχίσθηκε η συζήτηση για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος επί του θέματος. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι διαφωνίες αφορούν περισσότερο το θέμα της κυριαρχίας. Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να μην αποδέχεται μια πάγια θέση που εκφράζεται και μέσα από αποφάσεις του ΟΗΕ, για μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα του κράτους.

Όπως προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις η ε/κ πλευρά επιμένει σε δήλωση ουσίας και ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα, όμως, η τ/κ πλευρά ενδιαφέρεται για συνάντηση έστω και χωρίς δήλωση.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη είπε πως «δεν μπόρεσαν να καθορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για τις επισκέψεις, αλλά συμφώνησαν όπως αυτές πραγματοποιηθούν πριν το τέλος του μήνα».

Στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ερτούγ είπε ότι θα ανταλλάξουν αμοιβαία κείμενα και θα οριστικοποιηθεί.

Επανέλαβε την άποψή του ότι αυτές οι ασκήσεις –όπως τις ονόμασε– δεν πρέπει να συνεχιστούν επ’ άπειρον και η τ/κ πλευρά πιστεύει ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να παρακαθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άμεσα. Πρόσθεσε δε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν πρέπει να γίνει προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνοντας χθες τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Κύπρο ανέφερε πως εάν δεν συμφωνηθεί κοινό ανακοινωθέν οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν. Είπε πως δεν είναι δυνατό να αμφισβητούνται από την τουρκική πλευρά αποφάσεις και πρόνοιες ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αυτό να μην επηρεάζει τη διαδικασία.

Ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους πρέσβεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε τρεις παράλληλες διαδικασίες.

–  Η διαδικασία των διαπραγματευτών και η συμφωνία με Ελλάδα και Τουρκία για μετάβασή τους εκεί. Ο Ελληνοκύπριος στην Άγκυρα και ο Τουρκοκύπριος στην Αθήνα.

–  Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

–  Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επικεντρώνοντας την ενημέρωση στην πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στους πρέσβεις της Ε.Ε. οι τρεις παράλληλες διαδικασίες θα βοηθήσουν και ενισχύσουν τις διαπραγματεύσεις, όταν και όποτε αυτές αρχίσουν.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ-ΝΑΜΙ

Συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχαν ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί. Οι συναντήσεις έγιναν στις ελεύθερες περιοχές στα πλαίσια κοινωνικών συνάξεων, κυρίως σε σπίτια Ελληνοκυπρίων. Αρμόδια πηγή ανέφερε πως γίνονται συζητήσεις, όχι όμως διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται μεταξύ του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Οσμάν Ερτούγ.

Την ίδια ώρα, ο «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί δήλωσε στον παράνομο Μπαϊράκ πως την πρόταση των ΗΕ για το κοινό ανακοινωθέν αποδέχθηκε η τ/κ πλευρά και απέρριψε η ε/κ.

Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Ναμί αναφέρθηκε και στη δυσκολία που υπάρχει στη σύνταξη του κειμένου, λέγοντας πως η ε/κ πλευρά θέλει να ενσωματώσει στο κοινό ανακοινωθέν το θέμα της μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας, στο οποίο κατέληξαν στη συμφωνία αρχών μεταξύ τους οι ηγέτες, τον Ιούλιο του 2008.

«Η ε/κ πλευρά, θέλει να εγγράψει στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος το θέμα της μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας που είναι προτεραιότητα για την ίδια, μόνο που θέλουν να θέσουν υπό διαπραγμάτευση το θέμα της εσωτερικής ιθαγένειας και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, που είναι δική μας προτεραιότητα, και αυτό δεν είναι μια στάση που μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ για το θέμα της εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Ναμί είπε ότι οι Ε/κ συνέχεια προσπαθούν να το κάνουν αυτό, αλλά η Ένωση με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις μόνο τεχνικά. «Σε αυτό το θέμα δεν θέλει να εμπλακεί. Εξάλλου, στη νεκρή ζώνη υπάρχει ένας ενεργός εκπρόσωπος που παρέχει τεχνική υποστήριξη στους ηγέτες». Η συνολική λύση που θα βρεθεί θα είναι άλλωστε εναρμονισμένη με τις προδιαγραφές της ΕΕ, δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί υπενθυμίζοντας ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα κεφάλαιο με τον τίτλο ΕΕ, στο οποίο υπάρχει συμφωνία.

Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας όταν “έκλεισαν” τη συμφωνία στη Νέα Υόρκη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: