“Διαμαρτυρία” Μητσοτάκη στη WSJ




Η ελληνική δημόσια διοίκηση μεταρρυθμίζεται, επισημαίνει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του στην εφημερίδα WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece’s Public Administration Is Reforming».

Ο Έλληνας Υπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία πειθαρχικών επιτροπών είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του δημόσιου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της WSJ για τα γεγονότα στο Παγγαίο (“Killer of a Mayor in Greece is still on municipal payroll’, 15/10),  ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει την απόλυτη δέσμευση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον τερματισμό των μακρών καθυστερήσεων ως προς τη λειτουργία των πειθαρχικών επιτροπών του δημοσίου τομέα, επιδεικνύοντας παράλληλα απόλυτο σεβασμό στις νομικές και συνταγματικές προϋποθέσεις.

Ωστόσο, συνεχίζει ο Υπουργός, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι για την υπόθεση στο Παγγαίο έχει εκδοθεί πρωτοβάθμια απόφαση, τόσο από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης, όσο και από την πειθαρχική επιτροπή το 2010, ένα χρόνο αφότου διεπράχθη το έγκλημα. Αυτό το μήνα αναμένεται η απόφαση για την έφεση που έχει ασκηθεί, ενώ ο Δήμος Παγγαίου θα κληθεί να εφαρμόσει την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής για την απόλυση των δύο καταδικασθέντων έως την 17η  Νοεμβρίου, όπως ορίζει η ελληνική δικαιοσύνη, ημερομηνία που πριν την οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση στο ΣτΕ.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την πλήρη εφαρμογή του πειθαρχικού κώδικα στο δημόσιο τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του δημόσιου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας. Και μέχρι στιγμής, τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και άρχισαν ήδη να αποφέρουν αποτελέσματα. Σήμερα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα κατανοούν ότι τίθεται σε εφαρμογή η πολιτική της μηδενικής ανοχής σε σχέση με πειθαρχικά παραπτώματα και ότι θα γίνει επανεξέταση υποθέσεων άνευ καθυστερήσεων. Σε μόλις λίγους μήνες, περισσότερες από 1.000 πειθαρχικές υποθέσεις επανεξετάστηκαν  πλήρως, ενώ συνεχίζεται η επανεξέταση άλλων 2.000 υποθέσεων.

Για πρώτη φορά, η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη αναφορά για όλες τις πειθαρχικές υποθέσεις στη χώρα, η πορεία των οποίων ελέγχεται σε τακτική βάση. Επιπλέον, καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης, έχουν δημιουργηθεί στο ελληνικό δημόσιο όλα τα αναγκαία δίκτυα ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση για την εξέλιξη πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304561004579135342300407228

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: