Δημοσιονομικό κενό 5 δισ. το 2014 – Γιάννης Στουρνάρας: Δεν θα χρειαστούν νέα οριζόντια μέτρα




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο αποψινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιόργκ ‘Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο.

«Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.

Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.

Ντάισελμπλουμ: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν ακόμα πολλά

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει εντυπωσιακή πρόοδο και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και η συνέχιση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, ο Πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας τη δέσμευση του Eurogroup «να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος». Εξέφρασε, ωστόσο, την έκπληξή του για το «ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας», όπως το προσδιόρισε ο Γ. ‘Ασμουσεν πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup.

Τόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η αξιολόγηση της Τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο, ούτως ώστε το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει στην επίλυση του χρηματοδοτικού κενού. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «κανένας στο Eurogroup δεν επιθυμεί κούρεμα του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι απομείωσης του.

Τέλος, ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Eurogroup αναμένει από την Ελλάδα να υλοποιήσει υποχρεώσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικας, τόνισε ότι απομένουν “τεχνικές εργασίες” που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr, www.amna.gr – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: