“Δηλητηριασμένη” η σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία υποστηρίζει ο πρέσβης Selim Yenel




Κατά τον Πρέσβη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες Selim Yenel, η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι ‘δηλητηριασμένη’, εξαιτίας της παρακώλυσης των διαπραγματεύσεων ένταξης, γράφει σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Martin Banks για την TELEGRAPH («Turkey’s Relationship with EU ‘Poisoned’»).

Η δήλωση στο περιοδικό Europolitics δημοσιοποιήθηκε ενόψει της αναμονής της έκθεσης για την διεύρυνση της ΕΕ, που δεν φαίνεται να ενισχύει τις τουρκικές προοπτικές. Η σχέση, κατά τον κο Yenel, διέπεται από ‘μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και απογοήτευση’.

Η έκθεση αναμένεται να ασκεί κριτική στη βίαιη αντιμετώπιση των διαμαρτυριών στην Τουρκία από την τουρκική κυβέρνηση και είναι πιθανό η Επιτροπή να μην κάνει σύσταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά απλώς να εκφράσει την θετική της στάση έναντι των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε τον προηγούμενο μήνα η τουρκική κυβέρνηση.

Κατά τον κο Yenel «αν η ΕΕ επιθυμεί να καταστεί παγκόσμιος παίκτης εκτός από το πεδίο των οικονομικών και του εμπορίου, θα χρειαστεί την Τουρκία». Προσέθεσε πως αν δεν πραγματοποιηθεί η ένταξη «δεν είναι σοβαρό θέμα» για την Τουρκία, καθώς «Δεν είμαστε σαν τις άλλες χώρες. Έχουμε επιλογές. Μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας».

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/turkey/10380513/Turkeys-relationship-with-EU-poisoned.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: