Βλέπει μικρά βήματα ο ΟΗΕ – Καθοριστική συνάντηση σήμερα των διαπραγματευτών




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μικρά βήματα προς την κατεύθυνση γεφύρωσης των διαφορών φαίνεται να έγιναν τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με τη διαμόρφωση κοινής δήλωσης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Έρογλου.

Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δια του Αλεξάντερ Ντάουνερ και κυρίως οι χωριστές επαφές που είχε με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, αλλά και το δείπνο που τους παρέθεσε προχθές βράδυ, φαίνεται να έχουν διαφοροποιήσει ελαφρώς το σκηνικό.

Διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα σε σημαντικά ζητήματα, σύμφωνα όμως με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, «είναι προφανές πως επιδείχθηκε διάθεση για να επιτευχθεί συμφωνία». Η ίδια πηγή, αποφεύγοντας να πει ο,τιδήποτε που να αποκαλύπτει τα «σημεία διαφοροποίησης», επισήμανε πως ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα δει εκ νέου σήμερα τους διαπραγματευτές, Μαυρογιάννη και Ερτούγ και ελπίζει πως θα πραγματοποιηθούν κι άλλα «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πάντως, είναι σαφές πως δεν αναμένεται σήμερα συμφωνία επί του κειμένου της κοινής δήλωσης. Απόψε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα αναχωρήσει από το νησί και μέχρι την επιστροφή, που υπολογίζεται σε ένα περίπου μήνα, οι δυο διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Θα συναντώνται στην παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ. Είναι σαφές τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να ξεκαθαρίσει εντός Οκτωβρίου η μεθοδολογία και το πλαίσιο των συζητήσεων. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ σε δήλωσή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» ανέφερε ότι η σημερινή  συνάντηση των δύο διαπραγματευτών «αναμένεται με ανυπομονησία και η ολοκλήρωση ή μη της διαδικασία θα εξαρτηθεί από το τι θα διαδραματισθεί σε αυτή την συνάντηση».

Εξάλλου σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, είπε πως σήμερα θα ξανασυναντηθεί με τον κ. Μαυρογιάννη και θα προσπαθήσουν να καταλήξουν όσον αφορά την διαδικασία.  Όπως συναφώς επισήμανε, είναι νωρίς, «να πει ότι  θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», λέγοντας ότι η διαδικασία προετοιμασίας παρατραβά λόγω των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

«Συνεχίζονται οι εργασίες για την κοινή ανακοίνωση. Για να τις ολοκληρώσουμε θα συναντηθούμε σήμερα Τετάρτη. Όλες οι προσπάθειές μας αφορούν την συνάντηση των δύο ηγετών γιατί αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία υπό την καθοδήγηση των δύο ηγετών», ανέφερε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: