Ανοίγει το κεφάλαιο για την περιφερειακή πολιτική




Στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 5 Νοεμβρίου με το άνοιγμα του ‘διαπραγματευτικού κεφαλαίου’ για την περιφερειακή πολιτική, του πρώτου από τον Ιούνιο του 2010, αναφέρεται ανταπόκριση των Daniel Dombey και Peter Spiegel στους FINANCIAL TIMES (“EU to Resume Memebership Talks with Turkey”).

Αιτία της επανέναρξης είναι το πακέτο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που δημοσιοποίησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν και η αλλαγή στάσης του Γάλλου Προέδρου Ολάντ που συμφώνησε να χαλαρώσει το μπλοκάρισμα πέντε κεφαλαίων που είχε επιβάλλει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.

Πολλά από τα εναπομείναντα κεφάλαια είναι μπλοκαρισμένα είτε από τη Γαλλία είτε από την Κύπρο, με την οποία η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις. Σημειώνεται πάντως πως οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών δεν εισάκουσαν έκκληση της Επιτροπής να προχωρήσουν με τα βασικά κεφάλαια της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς πρέπει πρώτα να σημειωθεί πρόοδος σε κεφάλαια ορόσημα, ενώ τα κεφάλαια της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μπλοκαρισμένα από την Κύπρο.

Σε ομιλία του την περασμένη Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε το δικαίωμα της ΕΕ να εκδίδει κάρτες προόδου για την Τουρκία, μια διαδικασία που ωστόσο είναι ουσιώδης και αποτελεί πεπατημένη για όλες τις υπό ένταξη χώρες.

http://www.ft.com/cms/s/0/4de2c362-3b20-11e3-87fa-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: