Ελεύθερος ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν




Οι λίβυοι αντάρτες απελευθέρωσαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλι Ζεϊντάν, ο οποίος είχε απαχθεί τίς πρωινές ώρες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ¨Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν απήχθη τα ξημερώματα της Πέμπτης από ενόπλους οι οποίοι φέρονται να είναι πρώην αντάρτες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της, η οποία συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για το περιστατικό αυτό. “Είμαστε σε στενή επαφή με ανώτερους Αμερικανούς και Λίβυους αξιωματούχους στην περιοχή”, δήλωσε στις 2 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ακύρωσε το ταξίδι του στις Φιλιπίνες με επίσημη δικαιολογία λόγω του επερχόμενου τυφώνα.

Η ανακοίνωση της Τρίπολης αναφέρει ότι η κυβέρνηση και το Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο (κοινοβούλιο) θα εξετάσουν την κατάσταση. “Καλούμε τους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία”, τονίζεται.

Οι συνθήκες παραμένουν ασαφείς, ωστόσο οι φύλακες του Corinthia Hotel στην Τρίπολη όπου διέμενε ο πρωθυπουργός, είπαν ότι ένοπλοι απήγαγαν τον λίβυο ηγέτη από το ξενοδοχείο. Ένας φύλακας περιέγραψε το συμβάν ως “σύλληψη”.

Το δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο τον λίβυο υπουργό Δικαιοσύνης Σάλαχ αλ-Μαργάνι, μετέδωσε ότι ο Ζεϊντάν “απήχθη” και πρόβαλε φωτογραφίες από βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός συνοφρυωμένος, φορώντας ένα γκρι πουκάμισο το οποίο πιθανόν δεν είχε προλάβει να κουμπώσει,  περιβαλλόμενο από πολλούς άνδρες με πολιτικά που τον έσπρωχναν. 

Υπάλληλος του ξενοδοχείου δήλωσε: “Πολλοί ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο ξενοδοχείο νωρίς σήμερα το πρωί. Αλλά δεν καταλάβαμε καθόλου τι συνέβαινε”.

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, η εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες φυλετικές πολιτοφυλακές και ένοπλους ισλαμιστές που ελέγχουν μέρη της χώρας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν έναν βασικό ύποπτο, φερόμενο ως αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Αμπου Ανας αλ-Λίμπι σε επιδρομή που πραγματοποίησαν κομάντος στην Τρίπολη. Η απαγωγή εξόργισε τις ισλαμιστικές οργανώσεις, μία εκ των οποίων κατηγορείται για την επίθεση το 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters μετέδωσαν ότι οργάνωση πρώην ανταρτών στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι απήγαγε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν από ξενοδοχείο της Τρίπολης προσάπτοντας κατηγορίες για τον ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από αμερικανούς κομάντος του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι.

Πάντως το Γερμανικό Πρακτορείο, όπως και το Γαλλικό μετέδωσαν ότι σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης, που επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Λίβυος πρωθυπουργός συνελήφθη.

“Ο Ζεϊντάν συνελήφθη από την υπηρεσία δίωξης εγκλήματος” και “δεν απήχθη”, μετέδωσε το πρακτορείο Rana επικαλούμενο αξιωματούχους του τμήματος δίωξης εγκλήματος του υπουργείου.

Ομως, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αρνήθηκε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Αλι Ζεϊντάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα καταδικάζεται η “απαγωγή” του λίβυου πρωθυπουργού και επισημαίνεται ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος.

Η ταξιαρχία των πρώην ανταρτών “Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης” που θεωρητικά λειτουργεί υπό τις εντολές των λιβυκών αρχών, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν με “εντολή της εισαγγελίας”. 

Ο Αλί Ζεϊντάν “συνελήφθη βάσει του λιβυκού ποινικού κώδικα, με εντολή της γενικής εισαγγελίας”, ανακοίνωσε η οργάνωση στην σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την ταξιαρχία αυτή, η οποία ανήκει ανεπίσημα στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών, ο Ζεϊντάν συνελήφθη σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα για “εγκλήματα και αδικήματα κατά του κράτους” και για “εγκλήματα και αδικήματα κατά της ασφάλειας του κράτους”.  

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ωστόσο στην σελίδα του στο Facebook ότι “δεν είναι ενήμερο για τυχόν άρση της ασυλίας ή για εντολή σύλληψης”.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την απαγωγή του Ζεϊντάν ο οποίος “οδηγήθηκε σε άγνωστη κατεύθυνση”.

Πηγή: AFP, DPA, Reuters, ANA-MPA – Φωτογραφία State Department

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: