Αλυτα τα προβλήματα της Ευρωζώνης




Αν και οι συνθήκες της κρίσης έχουν βελτιωθεί, τα δομικά οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης δεν έχουν επιλυθεί, υποστηρίζει ο Ben Chu σε άρθρο του για την INDEPENDENT The Economic Nightmare may not be over for Europe»).

Τα ελλείμματα της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας έχουν μειωθεί δραματικά, το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία έχει πέσει, τα κράτη έχουν θέσει τα οικονομικά τους υπό έλεγχο, η ελληνική οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 20% από το 2009 σημειώνει μικρό πλεόνασμα εφέτος, ενώ ο John Paulson στηρίζει δημόσια τις ελληνικές τράπεζες, η καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη έχει βελτιωθεί.

Τα δεδομένα του ΔΝΤ ωστόσο δείχνουν ότι τα ελλείμματα των αδύναμων οικονομιών έχουν μειωθεί κυρίως λόγω της κατάρρευσης των εισαγωγών, που επέφερε η ύφεση και  όχι εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών, ότι η μείωση του κόστους εργασίας οφείλεται στην τεράστια ανεργία κυρίως και όχι στις περικοπές των μισθών.

Η βελτίωση επομένως είναι αποτέλεσμα της κυκλικής απότομης πτώσης και όχι των δομικών βελτιώσεων, που σημαίνει ότι όταν οι συνθήκες βελτιωθούν και η ανεργία μειωθεί, τα ελλείμματα θα διευρυνθούν εκ νέου. Η βιώσιμη ανάκαμψη θα λάβει χώρα μόνο με ενίσχυση της εσωτερικής υποτίμησης (μείωση μισθών και τιμών), κάτι που για την Ελλάδα και την Ισπανία, με την υψηλή ανεργία, είναι πολύ δύσκολο.

Η εσωτερική υποτίμηση από την άλλη καθιστά δύσκολη την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών και εταιρικών χρεών των κρατών της περιφέρειας. Επιπλέον οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν πολλά τοξικά δάνεια, ενώ η τραπεζική ένωση δεν φαίνεται να προχωρεί.

Οι μισθοί και η κατανάλωση αυξάνουν στη Γερμανία, αλλά όχι αρκετά ώστε να βοηθηθούν οι εξαγωγείς των άλλων χωρών, ενώ το πλεόνασμα του γερμανικού προϋπολογισμού παραμένει εξαιρετικά μεγάλο για την μακροπρόθεσμη ισορροπία της ευρωζώνης.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/the-economic-nightmare-may-not-be-over-for-europe-8877574.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: