WSJ: Η δολοφονία του Φύσσα και η δράση της Χ.Α. μπορεί να αμβλύνει τα μέτρα λιτότητας…




Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία με πολιτικά κίνητρα του 34χρονου Παύλου Φύσσα, ο Στέλιος Μπούρας σε ανταπόκριση από την Αθήνα στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece: Extremism and Austerity», επισημαίνει ότι ενόψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Κυριακή επίσκεψη της τρόϊκας στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ίσως επωφεληθεί από τις πολιτικές εξελίξεις για να απαιτήσει άμβλυνση των μέτρων λιτότητας από τους διεθνείς δανειστές.
 
Και αυτό, γιατί όπως υποστηρίζει μερίδα αναλυτών, η κυβέρνηση της Αθήνας θα υποστηρίξει ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας ωθούν τους πολίτες σε στήριξη της Χρυσής Αυγής. Όπως συγκεκριμένα, τονίζει ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο για τον Σαμαρά, που καταδεικνύει ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της. Θα ήταν μια μαζική ήττα για τους Ευρωπαίους εάν συνεχιστεί η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, μια πολύ μεγαλύτερη ήττα απ’ ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».
 
Αντιθέτως, άλλοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση των διεθνών πιστωτών θα έθετε σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
 
Σύμφωνα δε με τον Γιάννη Δημάκη της εταιρείας πολιτικών συμβούλων STR, «σε περίπτωση που οι διεθνείς επενδυτές αμβλύνουν τα μέτρα, θα είναι σχεδόν σαν να μοιράζονται την ευθύνη για το τρέχον πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα».
 
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, οι επόμενοι μήνες θα είναι για την Ελλάδα οι πιο ευαίσθητοι από πολιτικής πλευράς, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέδριο στην Αθήνα με τίτλο «Δημοκρατία υπό πίεση». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Σαμαράς, «αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για το λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να επιχειρήσουν να εκτρέψουν την όλη διαδικασία. Και αμφότεροι (λαϊκιστές και εξτρεμιστές) θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπονομεύσουν οποιοδήποτε επίτευγμα στη χώρα».
 
http://blogs.wsj.com/eurocrisis/2013/09/19/greece-extremism-and-austerity/tab/print/?KEYWORDS=Greece
 
Ο Πρωθυπουργός ντώνης Σαμαράς δήλωσε χθες ότι θα αγωνιστεί για να παραμείνει η Ελλάδα εντός πορείας, την επαύριο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από υποστηρικτή του εθνικιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο σημείο και ως εκ τούτου, δεν είναι καιρός για εσωτερικές διαμάχες και εντάσεις, αναφέρει άρθρο της Maria Petrakis στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG με τίτλο «Greek Premier Says He Won’t Allow Extremists to Derail Country».
 
Συγκεκριμένα σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση στην κρατική ΕΔΤ, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κάθοδος στη βία καταστρέφει οποιαδήποτε πιθανότητα να λάβει η Ελλάδα αυτό που της αξίζει: ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία. «Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους επιγόνους των Ναζί να δηλητηριάσουν την κοινωνία μας», επεσήμανε. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η δολοφονία πυροδότησε ένα νέο διάλογο στην Ελλάδα για το εάν το κόμμα μπορεί να τεθεί εκτός νόμου ή να χαρακτηριστεί ως εγκληματική οργάνωση προκειμένου να περιορισθεί η δράση του. Η Χρυσή Αυγή διαθέτει 18 βουλευτές στην 300μελή Βουλή των Ελλήνων, προσθέτει το δημοσίευμα.
 
http://www.bloomberg.com/news/2013-09-19/greek-premier-says-he-won-t-allow-extremists-to-derail-country.html
 
Στη φωτογραφία ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα
 
 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: