Human Right Watch και Amnesty International καταδικάζουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Την άγρια δολοφονία του 34χρονου έλληνα μουσικού και ακτιβιστή ενάντια στο ρατσισμό, Παύλου Φύσσα, από μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» καταδικάζουν διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η Human Right Watch και η Amnesty International.
 
«Οι φονικές μαχαιριές στον νεαρό ακτιβιστή είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η εξτρεμιστική βία στην Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πρόβλημα» αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύει η Human Right Watch, ενώ προσθέτει ότι «η είδηση της δολοφονίας προκάλεσε θλίψη αλλά δεν ξάφνιασε τον ελληνικό λαό».
 
Το κείμενο της διεθνούς οργάνωσης απαριθμεί περιστατικά επιθέσεων από μέλη και οπαδούς της «Χρυσής Αυγής» τα τελευταία χρόνια, εναντίον μεταναστών, πολιτικών προσφύγων, εγκύων γυναικών και μικρών παιδιών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.
 
Η αστυνομία έδρασε άμεσα για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών, αλλά και όσων συμμετείχαν στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον του 34χρονου νεαρού, δηλώνει η συντάκτρια του άρθρου και προσθέτει ότι σε αντίστοιχα περιστατικά επιθέσεων σε μετανάστες, σπάνια αποδίδεται δικαιοσύνη, οι δράστες σχεδόν ποτέ δεν συλλαμβάνονται, ενώ η ανοχή της αστυνομίας είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
 
«Είναι ζωτικής σημασίας θέμα για την ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η βία δεν είναι αποδεκτή και ότι η αστυνομία θα πρέπει να συλλαμβάνει άμεσα τους δράστες τέτοιων επιθέσεων» επισημαίνει το άρθρο της Human Right Watch και τονίζει ότι όταν σε μια κοινωνία σημειώνονται «ανεξέλεγκτα βίαια επεισόδια εναντίων μεταναστών, είναι αναπόφευκτο να επεκταθούν και σε άλλες κοινωνικές ομάδες».
 
Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι «η πολιτικά υποκινούμενη βία είναι απαράδεκτη σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη και η ιστορία έχει αποδείξει ότι υπάρχουν τραγικές συνέπειες εάν τέτοια επεισόδια μείνουν ατιμώρητα. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι τέτοιες επιθέσεις δεν είναι ανεκτές και ο δράστης ή οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
 
«Η δραστική αύξηση φαινομένων ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και πολιτικά υποκινούμενης βίας στην Ελλάδα προκαλεί πραγματικά αίσθηση» αναφέρει η Τζεζέρκα Ντιγκάνι, αναπληρώτρια επικεφαλής των προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας για Ευρώπη και Κεντρική Ασία και προσθέτει ότι «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα άμεσα γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης».

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Πηγή: http://gr.voanews.com/content/hrw-amnestyinternational-paulos-fussas/1753206.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: