David Marsh: Μεγάλο πρόβλημα για τη Μέρκελ συνιστά η επισφαλής κατάσταση της ν. Ευρώπης




Ο βρετανικός τύπος βρίθει άρθρων σχετικών με την θριαμβευτική επανεκλογή της Angela Merkel στην Καγκελαρία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα άρθρα, οι συντάκτες των οποίων προβληματίζονται για την αυριανή μέρα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Καγκελάριος.

Ο Πρόεδρος του Επίσημου Φόρουμ για τους Νομισματικούς και Χρηματοπιστωτικούς Θεσμούς (Official Monetary and Financial Institutions Forum) και πρώην συντάκτης των FINANCIAL TIMES, David Marsh,  εκτιμά ότι στη νέα της κυβερνητική θητεία, η κα Merkel θα έρθει αντιμέτωπη με περίπλοκα ζητήματα και καταρχήν με το ενδεχόμενο ενίσχυσης της πλειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών στην Άνω Βουλή (Bundesrat) (“Merkels Difficulties Start after Election”). Μεγάλο πρόβλημα συνιστά η επισφαλής κατάσταση της περιφέρειας της Ευρώπης, με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στην Ευρώπη δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα μη βιώσιμα επίπεδα χρέους, ενώ  ο ίδιος ο Wolfgang Schäuble παραδέχτηκε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.

Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης (ο ΥΠΟΙΚ την έχει αρνηθεί, η βοήθεια ωστόσο είναι υπόσχεση που έχει δοθεί στην Christine Lagarde, η οποία είναι εκτεθειμένη στις αναδυόμενες αγορές), οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν για πρώτη φορά να δεχτούν απώλειες, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, γεγονός που η κα Merkel προσπάθησε να υποβαθμίσει έως τώρα και που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο. Τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία, θα χρειαστούν με βεβαιότητα νέες πιστώσεις το ερχόμενο έτος και ίσως απαιτήσουν βελτιωμένες συνθήκες δανεισμού.

Η κατατετμημένη εικόνα ανάπτυξης που παρουσιάζει η Ευρώπη θα αυξήσει την πίεση στη Γερμανία, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί περισσότερο. Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά προβλήματα παραδοσιακά προκύπτουν όχι σε περιόδους οικονομικής στασιμότητας αλλά όταν η Γερμανία αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους των εταίρων της (εποχική κρίση του 1992-3, αναταράξεις στο Εmu το 2010-11).

Η Καγκελάριος και οι σύμμαχοι της ευελπιστούν ότι η αμερικανική ανάπτυξη και το ισχυρό δολάριο θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Μια πιο λογική εκτίμηση ωστόσο υποδεικνύει την υποχώρηση των ροών κεφαλαίου της ευρωπαϊκής περιφέρειας πίσω στον γερμανικό πυρήνα, κατά τον ίδιο τρόπο που οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη τους στις αναδυόμενες αγορές και τότε θα δοκιμαστούν οι ικανότητες διαχείρισης κρίσεων της κας Merkel.

http://www.ft.com/cms/s/0/a08cb240-23af-11e3-b506-00144feab7de.html

H νίκη της Angela Merkel, είναι η ανταμοιβή της για την διαχείριση της νομισματικής κρίσης και της κρίσης χρέους, όταν άλλες κυβερνήσεις έχουν τιμωρηθεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο, της διατήρησης της ποιότητας ζωής, των θέσεων εργασίας και της ευημερίας της Γερμανίας, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη επικρατούσε το χάος, γράφει ο Ian Traynor για την GUARDIAN (“Angela Merkels Election Win is Reward for Weathering the Euro Crisis at Home”).

H νίκη της αποδεικνύει το χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης ευρωζώνης. Μένει να αποδειχτεί το αντίκτυπο της τρίτης θητείας της στην πορεία της κρίσης. Η επικράτησή της αποδεικνύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Pew, για το πώς βλέπουν οι Γερμανοί τους εαυτούς τους και πως τους βλέπουν οι άλλες χώρες: οι Γερμανοί ζουν σε άλλη ήπειρο από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν πολιτικά και ψυχολογικά προβλήματα στις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια τόσο βαθιά κρίση.

Επιπλέον σε όλες τις άλλες χώρες η κρίση έχει αναδείξει ανθευρωπαϊκά κινήματα και λαϊκιστές, κάτι που δεν συνέβη στη Γερμανία. Επομένως η Καγκελάριος θα υπερασπιστεί την αυτοπεποίθησή της για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση, κάτι που σημαίνει μικρές αλλαγές της πολιτικής της, εκτός και αν υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις για κάποια μεγάλη χώρα της ευρωζώνης (Ιταλία, Γαλλία), εφόσον δεν υπάρχει πίεση στο εσωτερικό.

http://www.theguardian.com/world/german-elections-blog-2013/2013/sep/22/germany-election-merkel-victory

Για την Εποχή της Μέρκελ, κάνει λόγο άρθρο της DAILY TELEGRAPH (Germany: the Age of Merkel”), επισημαίνοντας ότι μετά την πρώτη εκλογή της στην Καγκελαρία το 2005, η Angela Merkel ανανεώνει τη θητεία της για τρίτη φορά και αυτή τη φορά επέκτεινε την επιρροή της στην εξουσία. Οι εκλογές αποτέλεσαν την μαζική έγκριση της Merkel, με το κόμμα της να αυξάνει τα ποσοστά του κατά 10 μονάδες (πρόκειται για την καλύτερη απόδοση της κεντρο-δεξιάς από την εποχή Kohl).

Εξάλλου η προσωπική δημοτικότητα της κας Merkel είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του κόμματός της: πρόκειται για μια αναμφισβήτητη πολιτική άνοδο σε μια ήπειρο όπου οι αδύναμες κυβερνήσεις συνιστούν τον κανόνα. Οι Γερμανοί έδωσαν στην Angela Merkel ισχυρή εντολή να κυβερνήσει τη Γερμανία, μόνο που η χρήση της ισχύος της θα επηρεάσει το σύνολο της Ευρώπης.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/22/germany-age-of-merkel

To ΒBC φιλοξενεί κριτική των Γερμανών δημοσιογράφων Stefan Cornelius (Sueddeutsche Zeitung) και Alan Posener (Die Welt) αναφορικά με την ως τώρα θητεία της Angela Merkel (“Viewpoints: Angela Merkels Record”). Κατά τον Cornelius, πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, αν και αναμένεται ακόμη η ετυμηγορία για την επιχείρηση διάσωσης του κοινού νομίσματος.

Η Angela Merkel επιβίωσε και επωφελήθηκε προσωπικά από την αδυναμία του υπουργικού της συμβουλίου, ενώ η κρίση την ενίσχυσε και δημιούργησε μια πρόκληση στην οποία κλήθηκε να ανταπεξέλθει. Όχι μόνο ενίσχυσε τη Γερμανία αλλά διατήρησε την ψυχραιμία της και διαχειρίστηκε τα της Ευρώπης με σταθερότητα, επιμένοντας στην παροχή βοήθειας με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της δεν ήταν μόνο το νόμισμα αλλά η δυνατότητα της Ευρώπης να διατηρήσει το σύστημα αξιών της σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Κατά τον Posener, η ισχύς της Γερμανίας οφείλεται στην αδυναμία των υπολοίπων. Η πολιτική των χαμηλών μισθών και το υποτιμημένο, σε σχέση με την ισχύ της γερμανικής βιομηχανίας, ευρώ, αποτελούν το θαύμα της κας Merkel.

Η αποστροφή της για κάθε είδους στρατηγική σκέψη αποτρέπει την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Γερμανία: του δημογραφικού, της ενέργειας και της Ευρώπης (η δημιουργία της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων διαίρεσε τους Ευρωπαίους, ενώ η Ευρώπη δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στη γειτονιά της, ούτε να εξασφαλίσει ότι τα μέλη της σέβονται τους κανόνες που θέτει. Η διαφθορά, ο ρατσισμός και ο αντι-σημιτισμός βρίθουν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία).

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24157440

Ειδησεογραφία σχετική με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στη Γερμανία φιλοξενούν οι FINANCIAL TIMES (“Merkel Begins Search for Coalition Partner after Election Win”, “German Election Triggers Renewed Eurozone Scrutiny”, “Merkel Celebrates ‘Super Result’”, “Coalition Uncertainty Hangs over Angela Merkel Victory”), η GUARDIAN (“Markets Calm after Merkel’s Election Triumph-live”, “Angela Merkel Secures third Election Win”), η DAILY TELEGRAPH (“Triumphant Angela Merkel Begins Search for New Coalition Ally after Historic German Election Win”, “Angela Merkel Gets her Reward for Being Guided by the German Public”, “Angela Merkel Wins Historic third Term in German Elections”, “Merkel’s Challenges”, “German Election: Angela Merkel’s Victory will be a Bittersweet Moment for Divided Europe”), η Independent (“Historic Victory for Angela Merkel in German Election – but Coalition Partners Take a Beating”), το BBC (“Angela Merkel Celebrates after German Election Win”, “Why Germans Came Home to ‘Mummy’”), οι TIMES (“Merkel Sets off Alarm Clock for Voters after Somnolent Campaign”, “Victory for Merkel but not by enough to Avoid Coalition”),  η CHRISTIAN SCIENCE MONITOR (“Merkel’s Mandate? Chancellor Eyes Biggest German Electoral Win in Decades”, “The Mind of Angela Merkel”).

http://www.ft.com/cms/s/0/ab5476ac-2406-11e3-b506-00144feab7de.html

http://www.ft.com/cms/s/0/daf9872c-21e4-11e3-9b55-00144feab7de.html

http://www.ft.com/cms/s/0/7fa7ac66-2363-11e3-98a1-00144feab7de.html

http://www.ft.com/cms/s/0/137e5b9c-23af-11e3-98a1-00144feab7de.html

http://www.theguardian.com/business/2013/sep/23/markets-calm-after-merkels-election-triumph-live

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/22/angela-merkel-wins-third-term-germany

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/10327436/Triumphant-Angela-Merkel-begins-search-for-new-coalition-ally-after-historic-German-election-win.html

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/10327426/Angela-Merkel-gets-her-reward-for-being-guided-by-the-German-public.html

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/10327000/Angela-Merkel-wins-historic-third-term-in-German-elections.html

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/10327182/Merkels-challenges.html

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/10324971/German-election-Angela-Merkels-victory-will-be-a-bittersweet-moment-for-divided-Europe.html

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/historic-victory-for-angela-merkel-in-german-election–but-coalition-partners-take-a-beating-8833086.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24197994

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24201813

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article3876172.ece

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article3876042.ece

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/0922/Merkel-s-mandate-Chancellor-eyes-biggest-German-electoral-win-in-decades-video

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/0920/The-mind-of-Angela-Merkel

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: