Bloomberg: Ανάγκη προώθησης τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρώπη




Το πρακτορείο BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «How to Avert the Next European Economic Crisis» αναφέρεται στην ανάγκη προώθησης μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την αναδιανομή οικονομικών πόρων στις χώρες που θα αντιμετωπίζουν περιοδικά προβλήματα.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις κατά τον σχεδιασμό του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Μια νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξετάζει αυτά τα ελαττώματα και προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, καλώντας την ΕΕ να προβεί στη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης.

Σε αντίθεση με ένα αποτελεσματικό σύστημα αναδιανομής πόρων, που λειτουργεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, που οδηγεί στην άρση της πιστωτικής ασφυξίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε περιόδους κρίσεις, μέσω της ανακατανομής των βαρών και της διοχέτευσης ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων, η Ευρωζώνη δεν διαθέτει ανάλογους μηχανισμούς. Οι αγορές της δεν είναι ολοκληρωτικά ενοποιημένες και γι’ αυτό το λόγο όταν ξέσπασε η κρίση, πριν από πέντε χρόνια, η ροή κεφαλαίων διακόπηκε, τη στιγμή ακριβώς που υπήρχε η μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ δεν υπήρχαν μηχανισμοί ασφάλισης κατά της ανεργίας ή άλλοι μηχανισμοί για την διάχυση του κινδύνου.

Η ΕΕ, με την χαρακτηριστική της κωλυσιεργία, έχει αρχίσει να οικοδομεί κάποιους νέους θεσμούς, όπως την τραπεζική ένωση για την στήριξη των τραπεζών σε περιόδους κρίσεις. Το κόψιμο του δεσμού μεταξύ των προβληματικών τραπεζών με την κρατική πιστωτική φερεγγυότητα, διασφαλίζει το αξιόχρεο μιας χώρας και απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας απότομης οικονομικής συρρίκνωσης σε μελλοντικές κρίσεις, υποστηρίζει το κύριο άρθρο μεταξύ άλλων.

Ακροθιγώς ωστόσο τίθεται κατά τις συζητήσεις μια αυτοματοποιημένη διαδικασία επιμερισμού του δημοσιονομικού κινδύνου, καθώς πρόκειται για ένα, πολιτικά, ευαίσθητο θέμα, για ευνόητους λόγους, καθώς οι πολίτες των αξιόχρεων χωρών, όπως της Γερμανίας, δεν επιθυμούν την αέναη μεταφορά κεφαλαίων προς χώρες όπως την Ελλάδα, η δημοσιονομική εκτροπή της οποίας ευθύνεται για την κρίση της. Το θέμα λοιπόν είναι να οικοδομηθεί μια δημοσιονομική ένωση πολιτικά εφικτή, η οποία δεν θα βασίζεται σε μια μόνιμη διάκριση δωρητών και επωφελούμενων, ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Μια πλήρης δημοσιονομική ένωση, κατά το αμερικανικό ή καναδικό πρότυπο, δεν πρόκειται να οικοδομηθεί στην Ευρώπη μέχρι να εδραιωθεί το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της. Η καλύτερη δυνατή λύση προς το παρόν είναι η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση των κρίσεων όπου οι κυβερνήσεις θα συμμετέχουν με ένα μικρό μέρος του εθνικού τους εισοδήματος.

Το ταμείο αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα απαιτούσε μια ετήσια συνδρομή των κρατών-μελών με το 1,5 έως 2,5 του Ακαθάριστου Εθνικού τους Προϊόντος. Το τίμημα μοιάζει μικρό σε σχέση με το παραγόμενο αποτέλεσμα. Συμπληρωματικό πλεονέκτημα ενός τέτοιου μηχανισμού θα ήταν η λήψη συλλογικών αποφάσεων για τη φορολογία και τις δαπάνες, ενώ θα απέκλειε την αυτοματοποιημένη μεταφορά πόρων από το κέντρο στην περιφέρεια.

Η έκθεση του ΔΝΤ αποδεικνύει ότι εάν είχε δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, το 1999, κατά τη θέσπιση του κοινού νομίσματος, όλες οι χώρες θα είχαν επωφεληθεί, σε κάποια χρονική στιγμή.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-25/how-to-avert-the-next-european-economic-crisis.html

Στην άμεση προώθηση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC Banking union needed ‘as soon as possible’: Trichet»).

Μολονότι οι Ευρωβουλευτές παραχώρησαν, στις αρχές του μήνα, νέες εξουσίες στην ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, η πρόκληση για την θέσπιση μιας κοινή ευρωπαϊκής αρχής παραμένει. Ο Jean Claude Trichet χαρακτήρισε κρίσιμη τη δημιουργία της εν λόγω αρχής.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για μια κοινή αρχή εξυγίανσης, μολονότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό» τόνισε ο κ. Trichet προσθέτοντας ότι αναμένει να ληφθεί σχετική απόφαση εντός των προσεχών εβδομάδων, «το συντομότερο δυνατό», καθώς για να υπάρξει μια πραγματική τραπεζική ένωση θα πρέπει να δημιουργηθεί τόσο ένα εποπτικό σώμα, όπως και μια αρχή εξυγίανσης.  

http://www.cnbc.com/101063791

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: