Κύπρος: Η Ερευνητική Επιτροπή πρέπει να δείξει τους ενόχους για την τραγωδία της οικονομίας




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πρέπει να καταγραφεί από την αρχή για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: Τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, που διορίστηκαν από τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, μετά από απαίτηση του λαού, είναι ήρωες. Κανείς άλλος στη θέση τους δεν θα άντεχε τους θεατρινισμούς του πρώην και του νυν Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να απαξιώσουν τα μέλη της.

Και οι τρεις αντιμετωπισαν με καρτερικότητα τις απαράδεκτες προκλήσεις και τις γελοίες αμφισβητήσεις και φτάνοντας σιγα-σιγά στο τέλος, θα εκδώσουν το πόρισμά τους και οι πολίτες θα έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική τραγωδία. Προσωπικά είμαι βέβαιος πως θα είναι δίκαιοι και δεν θα προδώσουν τις προσδοκίες του λαού.

Δεν πρόκειται να αδικήσω τον κ. Αναστασιάδη. Πήρε τη μεγάλη απόφαση για να ηρεμήσει το λαό και να αποφορτίσει τη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα μετά το «κούρεμα», που αποδέχθηκε χωρίς αντίσταση στις Βρυξέλλες, αλλά θεωρώ ότι η παρουσία του ενώπιον της Επιτροπής ήταν θεατρινίστικη, και καθοδηγημένη από τους εξ Ελλάδος συμβούλους του, που ελπίζω να ΜΗΝ πληρώνει ο κυπριακός λαός. Ομως, δεν έδωσε το δικαίωμα στα μέλη της Επιτροπής να εξετάσουν τις ευθύνες των συγγενικών του προσώπων και αυτή η ενέργεια από μόνη της, αδυνατίζει τη θέση του. Οπωσδηποτε, δεν έχει τις ίδιες ευθύνες με τον προκάτοχό του, ο οποίος δεν έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό στους θεσμούς και τους νόμους του κράτους.

Παρέλασαν από την Επιτροπή Πρόεδροι, υπουργοί, τραπεζίτες και γενικά όλοι όσοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι ή γνώριζαν για την καταστροφή της οικονομίας, που οδήγησε το νησί σε δεινή θέση καθιστώντας τους ηγέτες του εκβιαζόμενους από τον κάθε εκπρόσωπο των δανειστών. Ολοι δήλωσαν άμοιροι ευθυνών για την οικονομική τραγωδία και καταστροφή μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Συνάδελφος που παρακολούθησε τις συνεδριάσεις της Επιτροπής και τις καταθέσεις των μαρτύρων, αποκόμισε την εντύπωση ότι για όλα φταίει ο …λαός. Είδε, μου είπε, τη θρασυδειλία των μαρτύρων σε όλο της το «μεγαλείο».

Αλλά το πλέον σημαντικό ήταν η άτυπη συμμαχία των πολιτικών και των τραπεζιτών για να σώσουν τα τομάρια τους γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τους νόμους και τους πολίτες.

Οταν ανακοινώθηκε η, υπό τον κ. Γιώργο Πική, Ερευνητική Επιτροπή αναπτερώθηκαν οι ελπίδες του λαού, ότι για πρώτη φορά από τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν. Αυτή η ελπίδα παραμένει και σήμερα άσβεστη, αν και ο σημερινός ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου και οι ηγέτες του ΑΚΕΛ, δείχνουν να επιλέγουν την οδό της …λήθης για το μεγαλύτερο έγκλημα μετά το πραξικόπημα και την εισβολή. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να κουκουλώσουν το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, πρέπει η τιμωρία τους να είναι σκληρή, πρέπει να πονέσουν όσο πόνεσαν το λαό και την Κύπρο.

Τα μέλη της Ειρηνευτικής Επιτροπής είναι άνθρωποι ακέραιοι, έντιμοι και φανατικοί υποστηρικτές της Δικαιοσύνης και της διαφάνειας. Είμαι βέβαιος πως δεν θα απογοητευθούν από τις υπόγειες μεθοδεύσεις, δεν θα φοβηθούν και με το χέρι στην καρδιά θα καταγράψουν την αλήθεια. Ο λαός έχει καταλήξει στα συμπεράσματά του, και τώρα αναμένει την επιβεβαίωση. Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής πρέπει να είναι καταπέλτης για τους υπεύθυνους της οικονομικής τραγωδίας. Πρέπει να είναι η αρχή για μία σαρωτική κάθαρση του πολιτικού και τραπεζικού κατεστημένου, που αποτελούν κυνικοί και ανίκανοι άνθρωποι, οι οποίοι κερδοσκόπησαν στην πλάτη του λαού…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει υποχρέωση έναντι των πολιτών και της ιστορίας να ξεκαθαρίσει την υπόθεση των συγγενών του. Αλλωστε, ποιός θα ξεχάσει ότι ζήτησε να ξεκινήσει η έρευνα από το στενό κύκλο των ανθρώπων του. Στη διάρκεια της κατάθεσής του, έθιξε ο ίδιος το θέμα γνωρίζοντας τους όρους εντολής της Επιτροπής. Αφού αναφέρθηκε στο θέμα, ας το φτάσει μέχρι το τέλος. Για να μην φορτώνεται τις ευθύνες των άλλων. Διαφορετικά, έχουν κάθε δικαίωμα οι πολίτες να πιστεύουν τις φήμες και τις διαδόσεις… Αλλωστε γνωρίζει πως αν είχαμε κοινοβουλευτική Δημοκρατία πιθανότατα θα είχε οδηγηθεί σε πολιτική συνταξιοδότηση…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είτε διαφωνεί κανείς με τον Χρήστο Στυλιανίδη στο εθνικό θέμα –και εγώ διαφωνώ κάθετα και οριζόντια- είτε συμφωνεί με τις θέσεις του, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει ότι αντιλήφθηκε νωρίς το ποιόν του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο βοήθησε τον Ακη Τσοχατζόπουλο σε παράνομες ενέργειες, που είχαν σχέση με διακίνηση μαύρου χρήματος. Δυστυχώς, όταν έθεσε το θέμα στον τότε Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ο τελευταίος δέχθηκε την παραίτηση του κ. Στυλιανίδη και προτίμησε να υποστηρίξει τον πρώην υπουργό, αν και γνώριζε ότι ο τότε και νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δίκιο και οι πληροφορίες του ήταν ορθότατες. Ηταν ένα τραγικό λάθος του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος ακόμα και σήμερα δεν το έχει παραδεχθεί, ούτε έχει απολογηθεί γι’ αυτό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: