Υπό πίεση η Δημοκρατία στην Ελλάδα, υποστηρίζει η δεξαμενή σκέψης Demos του Λονδίνου




Στα πορίσματα πρόσφατης έρευνας του εδρεύοντος στο Λονδίνο think-tank ‘Demos’, για λογαριασμό ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία καταδεικνύει σημαντική οπισθοδρόμηση της Ελλάδας και της Ουγγαρίας σε επίπεδο των δημοκρατικών αξιών, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για αντίστοιχα φαινόμενα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισπανία και Ιταλία, επικεντρώνεται άρθρο του Naftali Bendavid στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Report on Erosion of Democracy in EU Fingers Greece, Hungary».

Στην έρευνα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η υφιστάμενη οικονομική κρίση έχει εντείνει τις αντιδημοκρατικές τάσεις και ότι η ΕΕ πρέπει να ενστερνιστεί το ρόλο της για περιφρούρηση της δημοκρατίας, υπερβαίνοντας τα στενά όρια της οικονομικής ένωσης. Παράλληλα, το Demos καταγράφει πέντε κύρια φαινόμενα που αποδεικνύουν οπισθοχώρηση από τις δημοκρατικές αξίες:

α)  απώλεια της πίστης στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, όπως αυτή υπογραμμίζεται από την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων όπως της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και του ουγγρικού Jobbik.

β) άνθηση της διαφθοράς, κυρίως στην Ελλάδα, την οποία η έκθεση του Demos αποκαλεί «το πλέον διεφθαρμένο κράτος-μέλος της Ευρώπης».

γ) προβλήματα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

δ) έλλειμμα δημοκρατίας στα ΜΜΕ, με αισθητή υποβάθμιση της Ουγγαρίας στο συγκεκριμένο τομέα.

ε) διακριτική μεταχείριση εις βάρος μειονοτήτων, με τους Ρομά να θεωρούνται ως οι πιο ανεπιθύμητοι γείτονες ανά την Ευρώπη, ακολουθούμενοι από τους ομοφυλόφιλους και τους Μουσουλμάνους. Εν γένει, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβενία έχουν  βιώσει τη μεγαλύτερη αλλαγή συμπεριφοράς έναντι των μειονοτήτων αυτών.

H έρευνα του Demos προβάλλει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως τα κ-μ της ΕΕ με τις φτωχότερες επιδόσεις ως προς την τήρηση των δημοκρατικών αξιών, ωστόσο τονίζει ότι αυτό δεν συνιστά έκπληξη δεδομένης της ιστορίας των εν λόγω χωρών.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, η Ουγγαρία και η Ελλάδα είναι οι χώρες όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη άμβλυνση των δημοκρατικών πρακτικών, ειδικότερα όσον αφορά στην Ελλάδα, τονίζεται ότι η δημοκρατία στη χώρα μας συνεχίζει να υφίσταται σοβαρή πίεση, λόγω της υψηλής ανεργίας, της διαφθοράς, της κοινωνικής αναταραχής, της ανόδου του εξτρεμισμού και της βαθιάς λαϊκής δυσφορίας.

Από την πλευρά του, ο Hannes Swoboda, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Αυστρία, ο οποίος ηγείται της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση εγείρει σοβαρά προβλήματα εντός της ΕΕ, όπως την αύξηση της ξενοφοβίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι το Demos κάλεσε την ΕΕ να προωθήσει ενεργά τη δημοκρατία στα κ-μ της, προειδοποιώντας ωστόσο ότι εάν τα μέτρα για την προώθηση των δημοκρατικών πρακτικών δεν εφαρμοστούν σωστά, ενδέχεται να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις μεταξύ των χωρών εκείνων όπου οι ηγέτες τους θεωρούν ότι η ΕΕ αδίκως τους κατακρίνει.

http://blogs.wsj.com/brussels/2013/09/25/report-on-erosion-of-democracy-in-eu-fingers-greece-hungary/

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: