Το “άδειασμα” του Ομπάμα στον Κέρι μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση τον υπουργό Εξωτερικών;




Προκάλεσε σοκ στην Ουάσιγκτον η ομολογία του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας. Η συζήτηση έγινε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, στην Αγία Πετρούπολη. Την ίδια στιγμή δημιουργείται σοβαρότατο θέμα για τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος σε συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ είπε ότι η δήλωση του στο Λονδίνο αποτελούσε ρητορικό σχόλιο. Διπλωματικές πηγές δεν επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει θέμα παραίτησής του.

Την αποκάλυψη έκανε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου PBS.

«Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης.

Επιδιώκοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Τη Δευτέρα, ο Ομπάμα έδωσε 6 τηλεοπτικές συνεντεύξεις προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο να του παραχωρήσει το δικαίωμα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία εις απάντηση των καταγγελιών για τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.400 άτομα.

Photo via White House – Πηγή: PBS, NBC, Reuters, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: