Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τη νίκη της Μέρκελ




Το σύνολο των αμερικανικών ΜΜΕ προβάλλει την αξιοσημείωτη νίκη της Angela Merkel ως έναν προσωπικό της θρίαμβο, αν και όπως τονίζεται «σε μια από τις ειρωνείες  του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι Γερμανοί ψηφοφόροι ίσως δυσχέραναν το έργο της Καγκελαρίου για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού».

Όπως υποστηρίζεται, η καταβαράθρωση των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) ήταν εν μέρει συνέπεια της ανεπαρκούς ηγεσίας του κόμματος, μετά τη μεγάλη του νίκη το 2009, ενώ η αποτυχία του κόμματος να προωθήσει πιο θαρραλέες μεταρρυθμίσεις- αλλά και η αποτυχία της κας Merkel  να τις ενστερνιστεί- συνέβαλαν στο να χάσει το FDP τους παραδοσιακούς του υποστηρικτές εντός της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας. Όπως αναφέρουν ορισμένες εφημερίδες (WSJ, κύριο άρθρο με τίτλο “Merkel’s Contingent Triumph”) το πραγματικό κόστος για την Angela Merkel μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή της δεξιάς και της αριστεράς θα αφορά σε εσωτερικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η κύρια ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών είναι η υψηλή φορολογία και οι αυξημένες δαπάνες.

Παράλληλα, η ίδια εφημερίδα (ανταπόκριση από το Βερολίνο των Μarcus Walker και Anton Troianovski με τίτλο «Merkel Wins Big in German Election») επισημαίνει ότι ενδεχομένως θα διαψευστούν οι ελπίδες ανά την Ευρώπη ότι το Βερολίνο θα επιδιώξει μια πιο γενναιόδωρη προσέγγιση στη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση της ευρωζώνης. Υποστηρίζεται επίσης ότι μειώνονται ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες οι Γερμανοί πολιτικοί να απαλλάξουν την Ελλάδα από μέρος του χρέους της, έστω και εάν πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει περισσότερα δάνεια από όσα μπορεί ρεαλιστικά να αποπληρώσει.

Η τρίτη θητεία της κας Merkel θα εδραιώσει τη θέση της στην ιστορία ως μιας από τις μακροβιότερες και με μεγαλύτερη επιρροή Ευρωπαίες ηγέτιδες. Ωστόσο, σε ακανθώδη ερωτήματα όπως τα ελληνικά δάνεια, σημαντικές αποχρώσεις των στρατηγικών που θα εφαρμόσει η κα Μerkel θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση της επόμενης της κυβέρνησης, τονίζουν οι ανταποκριτές της WSJ.

Τέλος, η εφημερίδα NEW YORK TIMES προβάλλει απόψεις διεθνών αναλυτών, όπως της Anette Heuser, διευθύντριας του Bertelsmann Foundation στην Ουάσιγκτον ότι οι χθεσινές εκλογές είναι η ασφαλέστερη πορεία για μια χώρα όπως η Γερμανία, αποκαλύπτουν ωστόσο μια αυξημένη αστάθεια στη γερμανική πολιτική σκηνή, με το ποσοστό του κόμματος των Πρασίνων π.χ. να μειώνεται από 20% όπου κυμαινόταν πρόπερσι σε λιγότερο από 9% φέτος.

Από την πλευρά του, ο Jan Techau, διευθυντής του Carnegie Europe στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η χθεσινή ψηφοφορία σημαίνει ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πριν τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει επιδείξει περιορισμένη διάθεση για πολιτική αναδιάρθρωση εντός της ΕΕ, μια προοπτική για την οποία θα απαιτηθούν περίπλοκες αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. 

Παρατίθενται σχετικά δημοσιεύματα:

Merkel’s Contingent Triumph

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303759604579091391586585688.html

Merkel Wins Big in German Election

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303983904579091713673859566.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Merkel Re-elected in Show of Strong Support for Party

http://www.nytimes.com/2013/09/23/world/europe/germany-elections.html?pagewanted=print&_r=0

Germany has to repair its frayed euro area ties

http://www.cnbc.com/id/101053442

Angela Merkel makes gains in German elections

http://edition.cnn.com/2013/09/22/world/europe/germany-elections/index.html?hpt=hp_c3

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: