Σχολιασμός των συλλήψεων των ηγετικών στελεχών της ΧΑ από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης




Τα μέτρα καταστολής από τις ελληνικές αρχές για το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, με τις πρόσφατες συλλήψεις ηγετικών του στελεχών, προσφέρουν «μια αναγκαία τόνωση στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Α. Σαμαρά» υποστηρίζουν σε ανταπόκριση από την Αθήνα οι Alkman Granitsas και Nektaria Stamouli στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greek Arrest of Far Rightists Bolsters Government, for Now» (σελ. Α11).

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η ενίσχυση αυτή ενδεχομένως να είναι παροδική, εάν τα κοινωνικά προβλήματα που πυροδότησαν την άνοδο του κόμματος της ΧΑ – ανεργία, διαφθορά, κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών – δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως «από μια κυβέρνηση που δεν στηρίζουν πολλοί Έλληνες», ενώ η αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.

Όπως επεσήμανε ο John Dimakis, πολιτικός αναλυτής για την εδρεύουσα στην Αθήνα εταιρεία STR, «θα υπάρξουν ορισμένα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση και ειδικότερα για τον κ. Σαμαρά, αλλά πέραν τούτου, τα οφέλη αυτά θα εξανεμιστούν και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής θα επιστρέψει. Η πάταξη της ΧΑ δεν θα φέρει θέσεις εργασίας, ούτε επενδύσεις και ανάπτυξη. Και η Χρυσή Αυγή συνιστά μια έκφραση των κοινωνικών αναγκών που το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει τη δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η άποψη του Κων/νου Φίλη, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «η Χρυσή Αυγή συνιστά φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην ελληνική κοινωνία και δεν θα εξαφανιστεί απλά χάρη στη σύλληψη του ηγέτη της. Τα μέλη του κόμματος κατάφεραν να αναπτύξουν μια οργάνωση ευρείας λαϊκής στήριξης, αντίστοιχη με αυτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, καλύπτοντας ελλείμματα σε θεσμούς όπως η αστυνομία και ο τομέας των κοινωνικών παροχών». Αυτό που θα επακολουθήσει είναι αβέβαιο, συνεχίζουν οι ανταποκριτές, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 που συλλαμβάνονται Έλληνες πολιτικοί και επίσης είναι η πρώτη φορά που εκλεγμένο  στη Βουλή κόμμα χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι το περασμένο Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών, ενώ αναλυτές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να προβεί σε αναπληρωματικές εκλογές με τρόπο ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει την αναταραχή, είτε να αφήσει κενές τις θέσεις στη Βουλή.

Η δολοφονία  του 34χρονου Παύλου Φύσσα παρείχε στην κυβέρνηση το έναυσμα για να κινηθεί κατά της ΧΑ, μετά από ένα διάστημα καθυστερημένης αντίδρασης μπροστά στην άνοδο του κόμματος. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να υποβαθμίσει την απειλή που θέτει η οργάνωση σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ορισμένους από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΧΑ που απομακρύνθηκαν από το ακροδεξιό κόμμα, κριτική που η Νέα Δημοκρατία αρνείται να αποδεχτεί.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303918804579105132969523574.html?mod=WSJEUROPE_hpp_MIDDLETopNews

Στη σύλληψη του ηγέτη της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου και τεσσάρων βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι θα απολογηθούν αύριο με την κατηγορία ίδρυσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα της Elinda Labropoulou στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN, με τίτλο «Greece files charges against Golden Dawn party leader, 4 members». 

Είναι η πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, που συλλαμβάνονται ηγέτης κόμματος και βουλευτές. Η πρόσφατη δολοφονία του τραγουδιστή Π. Φύσσα ανανέωσε το αίτημα για απαγόρευση της δράσης της Χρυσής Αυγής, ωστόσο το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων και οι συλληφθέντες βουλευτές θα διατηρήσουν τις κοινοβουλευτικές τους θέσεις εκτός και εάν καταδικαστούν για εγκληματικές ενέργειες, διευκρινίζει η ανταπόκριση.   Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή «πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση».

http://edition.cnn.com/2013/09/29/world/europe/greece-golden-dawn/index.html?iref=allsearch

Την αυτόβουλη προσέλευση στις αστυνομικές αρχές του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρους του προχθές, προβάλλει ανταπόκριση από την Αθήνα του Paul Tugwell στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Golden Dawn Lawmaker Pappas Surrenders Himself to Police».

Στο δημοσίευμα προβάλλεται μεταξύ άλλων η δήλωση Παππά ότι η κατοχική κυβέρνηση του μνημονίου προβαίνει σε άνευ προηγουμένου διώξεις χρησιμοποιώντας ένα υποτιθέμενο ανεξάρτητο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Αναφέρεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αυξήσει την πίεση προς την οργάνωση της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού Π. Φύσσα.

Το κόμμα που περιλαμβάνει αξιωματούχους-δεδηλωμένους θαυμαστές του Αδόλφου Χίτλερ, έλαβε ποσοστό 7% στις εκλογές του Ιουνίου 2012, εκμεταλλευόμενο τις διαμαρτυρίες και την οργή των πολιτών κατά της πρωτοφανούς ανεργίας στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης που μαστίζει επί έκτη συνεχή χρονιά τη χώρα.

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-09-29/golden-dawn-lawmaker-pappas-surrenders-himself-to-greek-police.html

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: