Συμφωνία των πέντε μεγάλων δυνάμεων επί του κειμένου ψηφίσματος για τη Συρία




Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν χθες σε σχέδιο απόφασης που θα απαιτεί από τη Συρία να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο, ωστόσο σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων, δεν θα προβλέπονται αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση αποτυχίας της Συρίας να συμμορφωθεί, επισημαίνει ο Michael Gordon, σε ανταπόκριση από τον ΟΗΕ, στην ηλεκτρονική έκδοση της NEW YORK TIMES, με τίτλοKey Nations at U.N. Reach Agreement on Syria Weapons”.

Η εν λόγω συμφωνία όταν εγκριθεί από την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντικότερη διεθνή διπλωματική πρωτοβουλία για τον εμφύλιο στη Συρία, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει μια αξιοσημείωτη μεταστροφή θέσης για τον Αμερικανό Πρόεδρο Obama, ο οποίος πριν από λίγες μόλις ημέρες πίεζε για στρατιωτική επιδρομή στη χώρα, πριν τελικώς δεχτεί τη ρωσική πρόταση για το χημικό οπλοστάσιο του Assad.

Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η απόφαση θα είναι νομικώς δεσμευτική και θα ορίζει ότι σε περίπτωση που το συριακό καθεστώς αποτύχει να συμμορφωθεί με τους όρους, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα λάβει μέτρα υπό το Κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τέτοια μέτρα θα περιλαμβάνουν ενδεχομένως την επιβολή οικονομικών κυρώσεων ή ακόμη και ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ωστόσο, διευκρινίζει ο ανταποκριτής πριν την ανάληψη οιασδήποτε δράσης, το θέμα θα τεθεί για περαιτέρω διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η Ρωσία, όπως και τα λοιπά μόνιμα μέλη, διαθέτει βέτο. Όπως δήλωσε χθες βράδυ η Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, πρέσβης Samantha Power,  «η απόφαση αυτή θα καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης (της Συρίας)», ενώ νωρίτερα, ο Βρετανός Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Mark Lyall Grant, ανέφερε ότι η απόφαση στην οποία συμφώνησαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία  θα είναι «δεσμευτική και εκτελεστή».

Μια ψηφοφορία για την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αποκλείεται να λάβει χώρα σήμερα Παρασκευή, όπως δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Laurent Fabius, εφόσον πραγματοποιηθεί νωρίτερα η ψηφοφορία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) στη Χάγη με στόχο τη λήψη των δικών του μέτρων για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

http://www.nytimes.com/2013/09/27/world/middleeast/security-council-agrees-on-resolution-to-rid-syria-of-chemical-arms.html?pagewanted=all&pagewanted=print

Οι πέντε μεγαλύτερες δυνάμεις του ΟΗΕ συμφώνησαν χθες σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο ψηφίσματος του ΣΑ ΟΗΕ το οποίο θα απαιτεί από τη Συρία την καταστροφή των χημικών της όπλων, υπό την απειλή μη προσδιορισμένων αντιποίνων, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Colum Lynch και Anne Gearan στην WASHINGTON POST με τίτλο «U.N.’s five big powers agree on Syrian resolution wording».

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, μετά από πολυήμερες συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο στη Νέα Υόρκη. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χθες μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/uns-five-big-powers-agree-on-syrian-resolution-wording/2013/09/26/8546476c-26fc-11e3-b3e9-d97fb087acd6_story.html

ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

Η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ πιο σύντομα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί υποστηρίζουν Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι, καθώς η πλειοψηφία τους βρίσκεται σε υγρή, μη οπλική μορφή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο απόκρυψής τους από το καθεστώς ή την κλοπή τους από τρομοκράτες, υποστηρίζει άρθρο του Joby Warrick στην WASHINGTON POST με τίτλο «Most of Syria’s toxins can be destroyed more easily than officials initially thought».

Το εμπιστευτικό υπόμνημα των ΗΠΑ και Ρωσίας συμπεραίνει ότι ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα μπορούσε να καταστροφή εντός εννέα μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι οι Σύροι αξιωματούχοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις του για την εκχώρηση του ελέγχου του χημικού οπλοστασίου στους διεθνείς επιθεωρητές, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση των στοιχείων.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/most-of-syrias-toxins-can-be-destroyed-more-easily-than-officials-initially-thought/2013/09/26/66cd1ca2-26e3-11e3-b75d-5b7f66349852_story.html?hpid=z1

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Οι αμερικανο-ρωσικές προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία δέχθηκαν ένα ακόμη πλήγμα λόγω της αποκήρυξης της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας από μια πλειάδα επαναστατικών ομάδων αναφέρει  εκτενές ρεπορτάζ των Sangwon Yoon και Nicole Gaouette στο BLOOMBERG με τίτλο «Split Weakens U.S.-Backed Syrian Rebels as Islamists Gain».

Η διάσπαση της συριακής αντιπολίτευσης δείχνει την αυξανόμενη δύναμη των εξτρεμιστών ανταρτών, ενώ παρεμποδίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τοποθετήσουν μετριοπαθείς ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης σε μια μεταβατική κυβέρνηση, μετά την απομάκρυνση του Προέδρου Άσσαντ. Ανακόπτει παράλληλα τις προσπάθειες για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των μετριοπαθών ομάδων, με τον αποκλεισμό των εξτρεμιστών από την απόκτηση όπλων υψηλής τεχνολογίας.

 Είναι πλέον αβέβαιος ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών που προγραμματίζονται για τον επόμενο μήνα στη Γενεύη με την συμμετοχή της ΗΠΑ και της Ρωσίας.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-26/split-weakens-u-s-backed-syrian-rebels-as-islamists-grow.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: