Στην περιοχή πλέει το «Μπαρμπαρός»




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης από προχθές και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αύριο το απόγευμα το ερευνητικό πλοίο θα φθάσει στο λιμάνι της Μερσίνας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις του σκάφους (ούτε και εκδόθηκε NAVTEX), όμως υπολογίζεται πως τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες κοντά στην Κύπρο, όπως είχε προαναγγείλει η τουρκική κυβέρνηση προ καιρού.

Είναι σαφές πως η επιλογή του χρόνου για την έναρξη ερευνών, προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς ως γνωστόν, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας. Την ίδια ώρα, η θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη από πολεμικά πλοία διαφόρων χωρών.

Η αποστολή του πλοίου στην περιοχή μας γίνεται νωρίτερα καθώς οι πληροφορίες μέχρι και προ λίγων ημερών έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των ερευνών στη Μαύρη Θάλασσα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Απρίλιο, το Μπαρμπαρός είχε αρχίσει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Εάν τελικά το σκάφος προχωρήσει σε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τότε θα επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης και θα εντάσσεται η ενέργεια αυτή στην τακτική των εντάσεων που υιοθετεί η Άγκυρα.

Η τουρκική είχε με την έναρξη του δευτέρου γύρου αδειοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτοξεύσει απειλές και προαναγγείλει τις έρευνες αυτές στην περιοχή, επιχειρώντας να στείλει μηνύματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η ε/κ διοίκηση της νοτίου Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Έσπευσε δε να υπενθυμίσει πως η Τουρκία όπως είχε ανακοινώσει και παλαιότερα δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς. Εκτόξευσε την απειλή πως επειδή ένα μεγάλο μέρος, στη νότια πλευρά του νησιού, των θαλάσσιων περιοχών που αναφέρονται στον εν λόγω διαγωνισμό, συμπίπτουν με τις εκτάσεις για τις οποίες η «ΤΔΒΚ» έδωσε άδεια στην «ΤΡΑΟ», οι οποίες ενέργειες θα προκαλέσουν «ανεπιθύμητες εντάσεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: