Πως είδαν τα ξένα ΜΜΕ τη δολοφονία του Φύσσα




Τα σημαντικότερα αμερικανικά ΜΜΕ αναπαράγουν στις ιστοσελίδες τους, αλλά και στην έντυπη μορφή τους, τις ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων σχετικά με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής, ενώ εκτεταμένες είναι οι ανταποκρίσεις τηλεοπτικών δικτύων και των σημαντικότερων αμερικανικών εφημερίδων.

H ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε χθες έρευνα στα γραφεία του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούσαν τρόπους για τον περιορισμό της δράσης της, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, σε πολλές ελληνικές πόλεις, για να διαμαρτυρηθούν κατά της δολοφονίας ενός αντιφασίστα ακτιβιστή από οπαδό της Χρυσής Αυγής, αναφέρει ανταπόκριση της Liz Alderman από την Αθήνα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Police Raid Golden Dawn Office in Athens After a Killing».

Η ανταποκρίτρια παρουσιάζει τη δολοφονία ως το πιο σοβαρό κρούσμα βίας που αποδίδεται στη Χρυσή Αυγή από τη στιγμή που κατόρθωσε να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά την ομολογία του υπόπτου, που συνελήφθη από την αστυνομία και ομολόγησε ότι μαχαίρωσε τον αριστερό τραγουδιστή της Χιπ-Χοπ, Παύλο Φύσσα, ο οποίος είχε καταφερθεί δημόσια κατά της Χρυσής Αυγής.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε στη Βουλή ότι δεν εμπλέκεται το κόμμα του στη δολοφονία, αλλά ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης συνεργασίας, υπό τον Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να περιορίσουν τη δράση της μέσω της αυστηροποίησης της νομοθεσίας.

Η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής αυξήθηκε στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας κυρίως της δυσαρέσκειας των πολιτών από την υψηλή ανεργία, την αύξηση της λαθρομετανάστευσης και από την αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της ύφεσης. Την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο χιλιάδες πολίτες είχαν διαδηλώσει στην Αθήνα, μετά την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του ΚΚΕ από 50 περίπου οπαδούς της Χρυσής Αυγής, που κρατούσαν ρόπαλα και λοστούς, ενώ μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενισχύθηκαν οι διαδηλώσεις κατά της αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος με νέους διαδηλωτές.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου ηγείται ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, η οποία καταδικάζει τη δολοφονία, χαρακτηρίζοντάς την «ως αποτέλεσμα των ναζιστικών αντιλήψεων που εκτρέφει και προωθεί η Χρυσή Αυγή». Νωρίτερα, στις αρχές της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός, είχε προειδοποιήσει σε ομιλία του για μια σκοτεινή περίοδο, τους επόμενους μήνες, όπου θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι εξτρεμιστικές δυνάμεις, «καθώς η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, αλλά η βελτίωση αυτή δεν έχει αρχίσει να γίνεται ακόμη αισθητή από τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για τα εξτρεμιστικά στοιχεία για να εκτροχιάσουν την διαδικασία και γι’ αυτό το λόγο οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι».

Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες την Τρίτη εκθειάζοντας τις προοπτικές της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας, για την οποία ίσως χρειασθεί η σύναψη ενός νέου σχεδίου διάσωσης. Οι εκπρόσωποι της Τρόικα φθάνουν για έλεγχο στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λιτότητας.

Η ανταπόκριση κάνει επίσης αναφορά στις δηλώσεις του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, οι οποίοι καταδίκασαν την δράση της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Βενιζέλος την χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση και ζήτησε την απαγόρευσή της, ενώ ο κ. Δένδιας, μίλησε για αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στις εγκληματικές ομάδες.

http://www.nytimes.com/2013/09/19/world/europe/police-raid-golden-dawn-office-in-athens-after-a-killing.html

Η WALL STREET JOURNAL δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση της Nektaria Stamouli από την Αθήνα με τίτλο «Greek Killing Prompts Fears of Political Violence» στην οποία περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για κοινό μέτωπο κατά του πολιτικού εξτρεμισμού (βλέπε χθεσινή επισκόπηση τύπου Ν. Υόρκης).

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323308504579082922836516330.html?KEYWORDS=greece

Στη χθεσινή σύγκρουση διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας, στο Κερατσίνι, μετά τη δολοφονία του Πέτρου Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής αναφέρεται ανταπόκριση της Elinda Labropoulou στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Killing of anti-fascist activist allegedly by right-winger sparks clashes in Greece».

Η ανταπόκριση κάνει επίσης αναφορά στα γεγονότα που σχετίζονται με τη δολοφονία, στην έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και στις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως και του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Σημειώνεται ωστόσο η δήλωση του προέδρου της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Hannes Swoboda, ο οποίος μίλησε για σοκαριστική και μη αποδεκτή δράση της ξενοφοβικής και νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που έφθασε να σκοτώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

http://edition.cnn.com/2013/09/18/world/europe/greece-clashes/index.html?hpt=hp_t3

Στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αναφέρεται άρθρο του Ishaan Tharoor στην ιστοσελίδα του TIME με τίτλο «Greece’s ‘Neo-Nazi’ Golden Dawn in Spotlight After Murder of Anti-Fascist Rapper» δίνοντας έμφαση στη δράση της Χρυσής Αυγής και στην άνοδο της δημοφιλίας της στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Την χθεσινή δολοφονία καταδίκασε η Διεθνής Αμνηστία ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε ότι «έχουμε όλοι καθήκον να μην αφήσουμε ανοιχτούς δρόμους στο φασισμό, ούτε καν μια χαραμάδα».

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως σημειώνεται στο άρθρο, κυνηγούν λαθρομετανάστες, χαιρετούν με ναζιστικούς χαιρετισμούς, ενώ έχουν επιτεθεί κατά γυναίκας πολιτικού στην τηλεόραση. Σημειώνεται επίσης ότι διάφοροι επικριτές κατηγορούν τις διαδοχικές κεντροδεξιές κυβερνήσεις ότι έκαναν τα «στραβά μάτια»  στη βία της Χρυσής Αυγής εξαιτίας της αύξησης των ακροδεξιών ψηφοφόρων. Ο θάνατος ωστόσο του Παύλου Φύσσα σηματοδοτεί την πρώτη δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη, δημιουργεί υποψίες ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ‘εχει χάσει πλέον τον έλεγχο των χαμηλόβαθμων στελεχών της.

http://world.time.com/2013/09/18/greeces-neo-nazi-golden-dawn-in-spotlight-after-murder-of-anti-fascist-rapper/#ixzz2fJZoa6Qo

Στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από στέλεχος της Χρυσής Αυγής και στις διαδηλώσεις στο Κερατσίνι και αλλού αναφέρονται ανταποκρίσεις στο σύνολο του βρετανικού τύπου. Σύμφωνα με την Kerin Hope το περιστατικό συνιστά το πλέον βίαιο στο οποίο ενεπλάκη η οργάνωση, ενώ έχει διχάσει το πολιτικό σκηνικό, με τους αριστερούς να κατηγορούν το κυβερνητικό κόμμα του Πρωθυπουργού ότι δείχνει υπερβολική ανοχή στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής.

Γίνεται λόγος για την πιθανότητα κατάργησης του κόμματος, καθώς υπάρχει σχετική προτροπή από το ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Hannes Swoboda (Financial times, «Greeks Join in Protest against Golden Dawn Stabbing»).

Σχετική ειδησεογραφία περιλαμβάνουν και η GUARDIANGreece Rocked by Stabbing as Public Sector Workers Strike», «Murder of Leftwing Hip-Hop Artist Shocks Greece», «Greek Golden Dawn Member Arrested over Murder of Leftwing Hip-Hop Artist», «Greece Moves to Ban Far-Right Golden Dawn Party»), όπου σημειώνεται η άποψη της αντιρατσιστικής ομάδας ΚΕΕΡΦΑ ότι «η Χρυσή Αυγή εντατικοποιεί τις επιθέσεις της γιατί χαίρει του απόλυτου ασύλου της αστυνομίας», η INDEPENDENTGreek Anti-Fascist Rapper Murdered by ‘Neo-Nazi’ Golden Dawn Supporter»), το BBC («Musician Death Sparks Violence in Greece», «’Neo-Nazi’ Held over Greek Musician Pavlos Fyssas Death»), οι TIMES Greek Police Raid on Far-Right HQ after Killing»).

http://www.ft.com/cms/s/0/85837f48-2084-11e3-9a9a-00144feab7de.html

http://www.theguardian.com/business/2013/sep/18/greece-strike-markets-fed-tapering-live

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/18/greece-murder-golden-dawn

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/18/greece-ban-golden-dawn-pavlos-fyssas

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/greek-antifascist-rapper-murdered-by-neonazi-golden-dawn-supporter-8824664.html?origin=internalSearch

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24154762

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24141246

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article3872844.ece

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: