Πυρήνας του φασισμού είναι το μίσος




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ανανεώθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η συζήτηση, με αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις, για το συνταγματικό τόξο. Ενα Τόξο που για χρόνια ήταν από λάστιχο και ανεχόταν τη Χρυσή Αυγή, άλλοι τώρα ζητούν να γίνει ατσάλινη μικρή θηλιά που θα αφήνει απέξω και τη Χρυσή Αυγή και ένα κομμάτι της Αριστεράς, όχι υποχρεωτικά της εξωκοινοβουλευτικής…

Μάλλον χάνουμε τον καιρό μας επιχειρώντας τέτοιες οριοθετήσεις που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, ούτε μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο μοναδικός θεσμός που θα μπορούσε να χαράξει τέτοιες γραμμές θα ήταν ένα Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ως γνωστόν δεν διαθέτει η χώρα μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν οφείλουμε να περιχαρακώσουμε την κοινωνία μας απέναντι στη φασιστική απειλή. Μπορούμε εύκολα να συμφωνήσουμε στα βασικά χαρακτηριστικά της: Το μίσος εναντίον της κοινωνίας, το τυφλό μίσος εναντίον του διαφορετικού, εναντίον της άλλης ταυτότητας, της άλλης θρησκείας, της άλλης φυλής, της άλλης σεξουαλικής προτίμησης. Ο ρατσισμός απέναντι όλων των άλλων. Το μίσος για τους μαύρους, τους κίτρινους, τους λευκούς που δεν συμφωνούν μαζί μας, τους μνημονιακούς ή τους αντιμνημονιακούς, τους προδότες ή τους πατριώτες, ολυμπιακούς ή αεκτζήδες.

Η πεποίθηση ότι είσαι ο τιμωρός των πάντων. Η προσπάθεια να φορεθεί πολιτικός μανδύας σε εγκληματική οργάνωση που θα πουλάει προστασία, θα μοιράζει φαγητό, χαρτζιλίκι και ρούχα. Που θα στρατολογεί μέλη μετατρέποντας αδύναμους ανθρώπους σε τυφλωμένες ομοιόμορφες φιγούρες με στολή παραλλαγής και μαύρο μπλουζάκι, έτοιμους για όλα. Τουλάχιστον στην Ιταλία η Κόζα Νόστρα προσπάθησε να καλύψει τα εγκλήματά της εξαγοράζοντας πολιτικούς, όχι αναζητώντας κρησφύγετο στην ιταλική Βουλή.

Αυτό το μίσος πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το μίσος που στα μυαλά κάποιων δικαιολογεί τη βία. Βία που νομιμοποιείται μόνο και μόνο από τη δική μας άποψη για τους άλλους. Αυτός είναι ο πυρήνας του φασισμού. Αυτόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε, έξω, μέσα, πάνω και κάτω από συνταγματικά τόξα και κύκλους.

Διαφορετικά δεν θα καθαρίσουμε ποτέ από τις Χρυσές Αυγές ούτε καταργώντας το Μνημόνιο ούτε διώχνοντας τους ξένους. Γιατί ο φασισμός (και) της Χρυσής Αυγής δεν έχει πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα. Είναι απλώς μίσος. Κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτό το μίσος λοιπόν, χωρίς μισόλογα και αμπελοφιλοσοφίες…

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: