Πραγματικό πρόβλημα η έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, γράφει η Wall Street Journal




Το πραγματικό πρόβλημα ελλείμματος για τις Βρυξέλλες είναι ότι στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το «διαρθρωτικό έλλειμμα» μιας χώρας, η ΕΕ δεν εντάσσει το καίριο ζήτημα της ανάπτυξης, υποστηρίζει η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Brussels’s Real Deficit Problem».

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει η σύνταξη της WSJ, οι αξιωματούχοι της ΕΕ χθες αρνήθηκαν να εγκρίνουν αλλαγή ως προς τον τρόπο υπολογισμού των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό, φοβούμενοι ότι αυτό θα χαλαρώσει τους περιορισμούς δαπανών σε χώρες όπως την Ισπανία που αυτή τη στιγμή παρουσιάζει έλλειμμα ισοδύναμο του 6% του ΑΕΠ της.

Οι λεπτομέρειες είναι τεχνικού χαρακτήρα, τονίζει η WSJ, ωστόσο το ζήτημα συνοψίζεται στο σε ποιο βαθμό θα μειωθεί με φυσικό τρόπο το έλλειμμα της Ισπανίας εάν το ποσοστό ανεργίας στη χώρα – το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 26% – μειωθεί σε κανονικότερα επίπεδα, αλλά και το ποια επίπεδα ανεργίας μπορούν να θεωρηθούν ‘κανονικά’.

Και ο λόγος για τον οποίο το Βερολίνο νοιάζεται για τις τακτικές δαπανών που ακολουθεί η Μαδρίτη είναι απλώς ότι μετά την Ελλάδα, η Γερμανία έχει καταστεί ο de facto πιστωτής επείγουσας ανάγκης για κυβερνήσεις της ευρωζώνης με προβλήματα ρευστότητας. Για το λόγο αυτό τονίζεται, η Γερμανία ενδιαφέρεται να διασφαλίσει ότι οι γείτονές της θα υιοθετήσουν στρατηγικές που θα ελαχιστοποιήσουν τις προοπτικές ενός νέου δανείου.

Ωστόσο, καταλήγει η σύνταξη της WSJ, ο στόχος της ΕΕ για μείωση του ελλείμματος αποτελούσε πάντα «αμβλύ εργαλείο» για τον έλεγχο των δαπανών και εάν το Βερολίνο επιθυμεί πραγματικά να αποδεσμευτεί από ένα μελλοντικό δάνειο προς την Ισπανία, τότε πρέπει να πιέσει για αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, διότι η ανάπτυξη – σε μακροπρόθεσμο επίπεδο – είναι το μόνο μέσο που μπορεί να σώσει την ευρωζώνη. 

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303796404579096930198468104.html?mod=WSJEUROPE_hpp_sections_opinion

ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΦΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο αμερικανικός ενημερωτικός ιστότοπος για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας Environment & Energy Publishing δημοσιεύει εκτενές άρθρο της  Julia Pyper με τίτλο «Debt-plagued Greece sees economic gains in adapting to climate change» το οποίο αναφέρεται στα οφέλη που προσδοκά η Ελλάδα από την σωστή αξιοποίηση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να αναστραφούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την μεταβολή του οικοσυστήματος προς όφελος της οικονομίας.

Το άρθρο παραθέτει τις απόψεις Ελλήνων αξιωματούχων και επιστημόνων, οι οποίοι αναλύουν το πρόβλημα και τις οικονομικές προεκτάσεις του, ενώ γίνεται αναφορά στα μέτρα που ήδη λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων.

Όπως επισημαίνει το άρθρο το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας στην περιοχή της Μεσογείου και εξαιτίας αυτής της προοπτικής η Ελλάδα εξετάζει προσεκτικά τις οικονομικές συνέπειες αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει η κλιματική αλλαγή.

Η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεσή της για την κλιματική αλλαγή επεσήμανε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου τότε το συσσωρευμένο κόστος για την ελληνική οικονομία μέχρι το 2100 θα ανέρχονταν σε 945 δις δολάρια. Στην περίπτωση ωστόσο ελέγχου της κλιματικής αλλαγής, όπου η Ελλάδα θα μείωνε τις εκπομπές των αερίων στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας, το συσσωρευμένο κόστος θα μειώνοντας στα 588 δις δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση το κόστος προσαρμογής για την Ελλάδα θα ανέρχονταν στα 90 δις για τον επόμενο αιώνα. Με αυτό το σενάριο το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία έως το 2100 θα ανέρχονταν στα 788 δις δολάρια.

Όπως επισημαίνει ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, εάν επιτευχθεί η προσαρμογή τότε θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια δολάρια που θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Ζαρεφός συντάσσει σήμερα μελέτη για τις οικονομικές δυνατότητες που δημιουργεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής προσαρμογής.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αναπροσαρμόσει και την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα, καθιστώντας ενδεχομένως ιδιαίτερα ζεστό, και λιγότερο φιλικό, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Χωρίς προετοιμασία οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τον τουρισμό της Ελλάδας, αλλά μια κατάλληλη προσαρμογή θα μπορούσε να αποδειχθεί οικονομικά επωφελής.

Ο Ευάγγελος Κυριακίδης, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ αναφέρθηκε στις αλλοιώσεις που αναμένεται να υποστούν οι παράκτιες ελληνικές περιοχές και οι αντίστοιχοι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ ο Χάρης Κοκκώσης, πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και σύμβουλος στο Υπουργείο Τουρισμό, έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την διαδικασία προσαρμογής, επισημαίνοντας ότι υπό την προοπτική μιας πιο ήπιας άνοιξης και φθινοπώρου η κυβέρνηση ψήφισε υιοθέτησε πρόσφατα νόμους που διευκολύνουν την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, ενώ αναζητά τρόπους αξιοποίησης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχουν σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ξένες επενδύσεις με την ανάπτυξη συνεργασιών ή συνεργιών και την υλοποίηση νέων σχεδίων. Η Ελλάδα που διαθέτει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από την κεντρική Ευρώπη θα μπορούσε να εξάγει ενέργεια προερχόμενη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για την ΕΕ, η οποία προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο την απαλλαγή της από την πυρηνική ενέργεια έως το 2020.

Το σχέδιο Ήλιος, ύψους 36 δις δολάρια, που είχε ως σκοπό την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στη βόρεια Ευρώπη ατόνησε ωστόσο τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανησυχίας για την ελληνική οικονομία, αλλά και λόγω αξιοσημείωτων τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας με καλώδια μέσω των γειτονικών χωρών.

http://www.eenews.net/stories/1059987706

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: