“Πέφτουν” πύραυλοι, ο Ομπάμα υπό απίστευτη πίεση και ο αισιόδοξος κ. Αρβανιτόπουλος




Θρίλερ μετά από αναφορές της Μόσχας για εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων προς την ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε κοινή πυραυλική δοκιμή με τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο, αλλά η Ουάσινγκτον δήλωσε πως δεν εκτοξεύθηκε κανένας πύραυλος από αμερικανικό πλοίο.

* Στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα θα προσπαθήσουν να λάβουν το πράσινο φως της αμερικανικής Γερουσίας για τη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.

* Διαψεύδει ο Ασαντ ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Δαμασκό.

* Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

* Νέος τρόπος είσπραξης των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ καθιερώνεται από την 1η Δεκεμβρίου.

* “Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων” δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

*Σε ελέγχους σε φορολογούμενους, οι οποίοι φέρονται να μην έχουν εξοφλήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010, προχωρούν οι Εφορίες.

* Αντληση 1,138 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ, μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Στο 4,20% διαμορφώθηκε το επιτόκιο.

* Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας κατά της κινητικότητας και της αλλαγής χρήσης νοσοκομείων.

* Η οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για τον παγιδευμένο φάκελο στο σπίτι του εφέτη ανακριτή στο Χολαργό.

Το πρώτο θέμα:

* Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα στη Μεσόγειο τη δοκιμή ενός πυραύλου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως στόχος για το χρηματοδοτημένο από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικό του σύστημα.Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 9:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δηλαδή περίπου την ίδια ώρα που το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ρωσικό ραντάρ εντόπισε την εκτόξευση δύο βαλλιστικών “αντικειμένων” στη Μεσόγειο.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν πως οι εκτοξεύσεις πυραύλων που εντοπίσθηκαν σήμερα το πρωί από τη Ρωσία στην ανατολική Μεσόγειο εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ισραηλινο-αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης. Ωστόσο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε πως το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν εκτόξευσε κανένα πύραυλο από τα πλοία του στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με μια πηγή στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, το σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της Συρίας δεν εντόπισε πυραύλους να πλήττουν το συριακό έδαφος. Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δηλώσεις πηγής στη Δαμασκό μετέδωσε ότι τα δύο βαλλιστικά “αντικείμενα” έπεσαν στη θάλασσα.

* Το βάρος της κυβέρνησης Ομπάμα πέφτει σήμερα στην ακρόαση που θα ξεκινήσει στην αμερικανική Γερουσία, όπου ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, θα υπερασπιστούν τη θέση του αμερικανού προέδρου για τη στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χάγκελ θα καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, σε μια ανοιχτή δημόσια ακρόαση επί του θέματος της στρατιωτικής επίθεσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Στο μεταξύ ο αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι πριν από έναν χρόνο ο αριθμός ήταν 230.671 άτομα. Το σύνολο των προσφύγων εντός και εκτός Συρίας ανέρχεται σε 6 εκ., αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε καμία χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

* Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό, αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε γαλλική στρατιωτική επέμβαση κατά της κυβέρνησής του θα έχει αρνητικές συνέπειες για το Παρίσι.

*Έκκληση για ενιαία στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Συρίας απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, παραδεχόμενη ωστόσο ότι θεωρεί το ενδεχόμενο «μάλλον απίθανο». Η καγκελάριος επανέλαβε ενώπιον των Γερμανών βουλευτών την απόφαση του Βερολίνου να μην λάβει μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση.

Αλλες ειδήσεις:

* Αισιόδοξος ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για θέματα αρμοδιότητάς του.

«Παρά τις αντιξοότητες και τις περικοπές, όλα θα πάνε καλά. Ήδη τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις τάξεις τους, είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

* Νέος τρόπος είσπραξης των εισφορών καθιερώνεται για τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και αφορούσε το νέο ενιαίο και ηλεκτρονικό τρόπο είσπραξης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής

Δήλωσης, που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Το σύστημα τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 και αφορά 1.200.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου 400.000 είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ και περίπου 800.000 είναι δικαιούχοι παροχών πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

* «Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων» τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο. Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

*Σε ελέγχους σε φορολογούμενους, οι οποίοι φέρονται να μην έχουν εξοφλήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010, θα προχωρήσουν οι Εφορίες, μετά από εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Στη συνέχεια, όσοι δεν έχουν πληρώσει τον φόρο θα «αντιμετωπίσουν» την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης και θα κινηθούν εναντίον τους διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων.

*Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,20%, όπως και στην προηγούμενη δημοπρασία.

* Αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Κακώς διέψευσε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο ο Γιάννης Στουρνάρας». Πρόσθεσε ότι θα πιέσει όσο μπορεί για να μειωθεί ο φόρος αυτός και έκανε λόγο για λάθος φορολογική πολιτική.

* Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας κατά της κινητικότητας και της αλλαγής χρήσης νοσοκομείων. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει σήμερα 24ωρη απεργία στα ψυχιατρεία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Πατησίων» και «Αμαλία Φλέμιγκ» πραγματοποιούν από το πρωί συγκεντρώσεις στις εισόδους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Για αύριο, η ΠΟΕΔΗΝ και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχουν κηρύξει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11:30, ενώ στην περιφέρεια οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών.

* Πανελλαδική Στάση Εργασίας, από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ , καλώντας όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σχολικών φυλάκων, των δημοτικών αστυνομικών και συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας στην Περιφέρεια Αττικής, προγραμματίζει αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 10:30 έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

* Σκέψεις για νέο σύστημα στις δημοτικές εκλογές συζητήθηκαν σε χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Μιχελάκη, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Καθημερινή” και επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

* Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, με τη συμμετοχή του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης Θ. Καράογλου, θα έχει αύριο στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εν όψει της 78ης ΔΕΘ, που θα εγκαινιάσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου, στη διάρκεια τελετής που θα γίνει στην αίθουσα Corona της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα μιλήσει σε ακροατήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και αρχών.

* Με αυξημένες περιπολίες αστυνομικών δικυκλιστών και εντατικούς ελέγχους σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ξεκινάει το επόμενο 24ωρο η εφαρμογή των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ., ενόψει των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ, το ερχόμενο Σάββατο, και των προγραμματισμένων διαδηλώσεων συνδικάτων, σωματείων και φορέων, το απόγευμα της ίδιας μέρας.

* Μήνυμα «ενότητας, αυτοσυνειδησίας και προοπτικής της δημοκρατικής παράταξης αλλά και της κεντροαριστεράς της ευθύνης, χωρίς ηγεμονισμούς», στέλνει το ΠΑΣΟΚ με το διήμερο πολιτικό-επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργανώνει με το ΙΣΤΑΜΕ, με αφορμή την 39η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος, σήμερα και αύριο, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί με χαιρετισμό του προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστου Δερβένη, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ ολοκληρώνονται αύριο το βράδυ με τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου και την κεντρική ομιλία του κ. Βενιζέλου για τις «προοπτικές για τη χώρα και την παράταξη».

* Η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε με προκήρυξη την ευθύνη για τον παγιδευμένο φάκελο που εστάλη την Κυριακή στο σπίτι εφέτη ανακριτή, ο οποίος έχει ασχοληθεί με υποθέσεις τρομοκρατίας. Ο παγιδευμένος φάκελος ανεφλέγη το βράδυ της Κυριακής την ώρα που τον παραλάμβανε ο δικαστικός στην κατοικία στον Χολαργό. Από την ανάφλεξη δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

 

Διεθνείς ειδήσεις:

* Στον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη τόσο για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όσο και για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας, η καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του σώματος για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ίδια πολιτική, με την αρχή «παροχές για αντιπαροχές».

* Ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ επιτέθηκαν σήμερα εναντίον της οχηματοπομπής του προέδρου της Σομαλίας Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ κοντά στην πόλη Μέρκα, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός των ανταρτών στο Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το Ράδιο Μογκαντίσου, ο Σομαλός πρόεδρος είναι σώος και αβλαβής.

*Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη έδωσε εντολή σήμερα για την οριστική παύση της λειτουργίας τεσσάρων τηλεοπτικών δικτύων, ανάμεσά τους το δορυφορικό Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου και αυτό των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο αποπεμφθείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: