Ο Ρίντ ακύρωσε τη ψηφοφορία στη Γερουσία, ο Πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον Χάρπερ




Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, απέσυρε τη Δευτέρα τα σχέδιά του για μια δοκιμαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, σχετικά με την έγκριση άδειας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μόλις λίγες ώρες αφότου είχε δηλώσει ότι προσδοκούσε την πολύ-αναμενόμενη ψηφοφορία της Τετάρτης, ο κ. Ριντ επέστρεψε στη Γερουσία προκειμένου να ασκήσει βέτο στο εν λόγω σχέδιο.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι συνεργάτες του κ. Ριντ δήλωσαν ότι τα πράγματα είναι πλέον ρευστά, ιδιαίτερα μετά την πρόταση της Ρωσίας, η οποία κάνει προσπάθειες ώστε να βρεθεί μια εναλλακτική λύση προκειμένου να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Πρόσθεσαν επίσης ότι η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας.

Δύο γερουσιαστές ττου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τζον Μακέιν και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσαν ότι η πιθανότητα ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου, θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου ακόμα πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης αδείας για μια στρατιωτική επέμβαση

Σύμφωνα με το Reuters, οι κ. Μακέιν και Γκράχαμ δήλωσαν ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδιά του ώστε να εξετάσει και να ψηφίσει σχετικά με τη χορήγηση άδειας για χρήση στρατιωτικής δύναμης και η σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, κατά την οποία συζήτησαν τα πιθανά σενάρια δράσης στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

«Συνεχίζουμε να κάνουμε έκκληση για μια ισχυρή διεθνή απάντηση ώστε να ενισχύσουμε την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτού του είδους οι θηριωδίες δεν πρέπει να επαναληφθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Photo: President Barack Obama participates in an interview with Scott Pelley, Anchor of CBS’s “Evening News” in the Blue Room of the White House, Sept. 9, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: