Ο Ομπάμα “απρόσκλητος” στο σπίτι του Μπάϊντεν, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει γερουσιαστές




Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε χθες το απόγευμα στην κατοικία του Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, τους έκανε τραπέζι –τους τάισε και ιταλικό φαγητό- για να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ των στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον της Συρίας. Και το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ έτρωγαν και έπιναν εμφανίστηκε –κάνοντας υποτίθεται επίσκεψη έκπληξη- ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος παρέμεινε μαζί τους μιάμιση ώρα παρουσιάζοντας ο ίδιος τις θέσεις του για την επίθεση με χημικά όπλα.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας τη πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής παρακαλεί προσωπικά τα μέλη του Κογκρέσου να τον υποστηρίξουν και εμφανίζεται δήθεν …απρόσκλητος στο σπίτι του αντιπροέδρου

Αποφάσισε επίσης –και δείχνει τη δυσκολη θέση στην οποία βρίσκεται- πριν από το διάγγελμα του, που καθορίστηκε για τις 9 το βράδυ της Τρίτης, να πάει ο ίδιος στο Κογκρέσο και να συναντηθεί με τους Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές και να παρουσιάσει τις αποδείξεις, που λέει η κυβέρνηση του ότι διαθέτει.

Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει και τα προγράμματα που σχεδιάζει να υλοποιήσει στο εσωτερικό, και για τα οποία πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.

Με τα σημερινά δεδομένα, χάνει την ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ «παίζεται» η ψηφοφορία στη Γερουσία. Η Βουλή δεν αναμένεται να ψηφίσει πριν από το Σαββατοκύριακο, ενώ η Γερουσία –εάν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη- θα λάβει την απόφασή της μέχρι την Τετάρτη.

Οπότε λογικά –και επειδή ο κ. Ομπάμα είπε ότι θα περιμένει την απόφαση του Κογκρέσου- δεν θα προχωρήσει στο κτύπημα μετά το διάγγελμα της Τρίτης. Βεβαίως, οι πολιτικοί και τα συμφέροντα δεν κυριαρχούνται από τη λογική και ο κ. Ομπάμα μερικές φορές είναι ένας απρόβλεπτος Πρόεδρος.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε πόλεμος συνεντεύξεων μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και του κ. Ασαντ. Μόλις ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα δώσει συνεντεύξεις, που θα μεταδοθούν σήμερα, σε όλα σχεδόν τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Συρίας κάλεσε γνωστό δημοσιογράφο του CBS News και της Δημόσιας Τηλεόρασης PBS, στον οποίο επέμενε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη χημική επίθεση.

Ο δημοσιογράφος Τσάρλι Ρόουζ, που πήρε τη συνέντευξη, είπε ότι το σημαντικότερο πράγμα που δήλωσε ο Ασαντ είναι ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού του.

Ο κ. Ρόουζ είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Συρίας προειδοποίησε μέσω της συνέντευξης, ότι εάν επιτεθεί η Αμερική εναντίον της Συρίας, θα υπάρξουν αντίποινα από τους συμμάχους της χώρας του, προφανώς εννοεί το Ιράν και τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ο Ασαντ τόνισε ότι η Συρία και ο λαός της εχουν προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσαν για να αντιμετωπίσουν μία επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας μαραθώνιο συνεντεύξεων, στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας για να επηρεάσει και να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη για την ανάγκη απάντησης στη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου, η οποία –σύμφωνα με τους Αμερικανούς- έγινε με εντολή του κ. Ασαντ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αυτοδιαψεύδεται συνέχεια το τελευταίο διάστημα και δεν πρόκειται νομίζω για σχέδιο να παραπλανήσουν τον Ασαντ και τους συμμάχους του.

Χθες δήλωσε ότι αν και δεν έχει λάβει σχετική απόφαση ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο ίδιος δεν αποκλείει την πιθανότητα να ζητήσει η Αμερική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μόλις ολοκληρωθεί η τελική έκθεση των επιθεωρητών, η οποία αναμένεται σε 3-4 εβδομάδες. Η προκαταρκτική έκθεση αναμένεται να παραδοθεί στον Μπαν κι Μουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Είναι εχθρικό το περιβάλλον στο Σ.Α., όπου δύο μόνιμα μέλη, η Ρωσία και η Κίνα, δεν θα αφήσουν να περάσει τίποτα και είναι έτοιμες να καταθέσουν βέτο. Και είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Κέρι σκέφτεται μία διπλωματική μάχη, στην οποία δεν θάναι ο νικητής.

            Ενώ προχθες είπε στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η Ουάσιγκτον δεν θα περιμένει το πόρισμα των επιθεωρητών για να δράσει, χθες και μετά την απόφαση της Γαλλίας να σεβαστεί τις διαδικασίες του ΟΗΕ, ο κ. Κέρι είπε ότι ακούμε προσεκτικά τους φίλους μας (όπως ο κ. Ολάντ), αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η κυβέρνησή του έχουν εντείνει την εκστρατεία τους για να πείσουν τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία επιστρέφουν σήμερα στην Ουάσιγκτον για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

            Ο Ομπάμα τους ζήτησε να μην κλείνουν τα μάτια μετά τις επιθέσεις στις 21 Αυγούστου που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών εκατοντάδων ανθρώπων.

Photo: President Barack Obama talks with Prime Minister Enrico Letta of Italy before a plenary session at Konstantinovsky Palace during the G20 Summit in Saint Petersburg, Russia. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: