Ο Αμερικανός πρέσβης στον Αγιο Μάμα και στην κατεχόμενη Μόρφου




Του ΑΡΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Λευκωσία John Koenig παρέστη την περασμένη Δευτέρα στο αρχιερατικό συλλείτουργο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου και ανέγνωσε στα ελληνικά το “Πάτερ Ημών”.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Αρλαλοχωρίου και Βιάνου, Ανδρέας , και Μόρφου Νεόφυτος. Ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, ιεράρχης της Εκκλησίας Κρήτης, μετέφερε την ευλογία και τις ευχές  του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κύπρου.

Ο κ. Ανδρέας  υπογράμμισε: «Μας υποδέχεται ο Άγιος Μάμας στον οίκο του, με τη μέριμνα Σας, του κανονικού επισκόπου,  Πανιερώτατε Μητροπολίτα Μόρφου,  με το μεγάλο μήνυμα, ότι οι αξίες της επικράτησης του δικαίου,  του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, της καταλλαγής και της ειρήνης, δεν είναι δυνατόν παρά να επικρατούν και να νικούν εν τέλει τη βία, την τρομοκρατία, την αδικία. Ευρισκόμενοι σήμερα εδώ, στον περικαλλέστατο ιστορικό ναό-μνημείο του αγίου, τον παρακαλούμε να πρεσβεύει για την ειρήνη σύμπαντος του κόσμου, για τον κάθε ένα μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειες μας, για τη δοκιμαζόμενη Κύπρο, ενώ προσδοκάμε το κυπριακό πρόβλημα να λυθεί με δικαιοσύνη, την οποία δικαιούται ο δοκιμαζόμενος Κυπριακός λαός, αλλά και ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και καταγωγής».

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας ευχήθηκε ο Θεός να ευδοκήσει, ώστε ο ναός του Αγίου Μάμαντος να λειτουργεί διαρκώς.

Ο Μόρφου Νεόφυτος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την χαρά του για την παρουσία του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, ο οποίος, τόνισε, «κομίζει την σταυρωμένη εμπειρία του Φαναρίου». Ο κ. Νεόφυτος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικρατήσει ειρήνη στην Μέση Ανατολή και στον κόσμο και  επεσήμανε ότι η Εκκλησία ακούει την φωνή του Αγίου Πνεύματος και των μαρτύρων της. Κάλεσε δε λαϊκούς και κληρικούς σε  ταπείνωση, αυτοκριτική , μετάνοια και απαλλαγή από φανατισμούς. «Πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας οικουμενική», τόνισε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: