Οταν ένας υπουργός εντυπωσιάζει την Ουάσιγκτον




Μερικές φορές, τα πολύ απλά πράγματα αποδεικνύονται καθοριστικά για μία υπόθεση, και βεβαίως για μία χώρα. Περιπλέκονται καταστάσεις όταν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα θέματα ή και όταν είναι γνώστες, τα παρουσιάζουν με τρόπο, που δεν είναι κατανοητός, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν καλή και εθνική υπηρεσία. Και αναφέρομαι στην Κύπρο και στο δώρο του φυσικού αερίου, που εάν επικρατήσει η επαγγελματικότητα και η ηθική, θα μπορούσε να σώσει την πατρίδα μας οικονομικά και οι επόμενες γενιές να έχουν ένα λαμπρό μέλλον.

Παρακολούθησα από κοντά την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας και Εμπορίου κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος συνοδευόμενος από τον έμπειρο και ικανότατο Τάσο Τζιωνή, είχε υψηλού επιπέδου επαφές στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Ενέργειας, τον αρμόδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα θέματα αυτά και επικεφαλείς «δεξαμενών σκέψης», που τροφοδοτούν με ιδέες αλλά και προτάσεις τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και των αρμόδιων υπουργείων. Είχα τη τύχη να παραστώ στο δείπνο και την off the record συζήτηση που διοργάνωσε το Atlantic Council την Τετάρτη το βράδυ, όπου οι παριστάμενοι μίλησαν ελεύθερα εκφράζοντας τις πραγματικές σκέψεις και θέσεις τους για την Κύπρο και το φυσικό αέριο, όπως και τη συνεργασία με το Ισραήλ. Πολλοί αναγνώστες μου ίσως εκπλαγούν, συνηθισμένοι από την αυστηρή κριτική που επιφυλάσσω στους κρατικούς αξιωματούχους της Κύπρου και της Ελλάδας. Αλλά ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τον κ. Λακκοτρύπη, τον οποίο και γνώρισα για πρώτη φορά.

Ανθρώπινος, μερικές φορές να μην κρύβει την πίκρα του για την κατοχή, χωρίς να προσποιείται, πραγματιστής αλλά και μαχητής των εθνικών δικαίων της Κύπρου, έδωσε ειλικρινείς απαντήσεις σε ένα ακροατήριο που έδειξε στην αρχή να έχει «εχθρικές» διαθέσεις, αλλά στο τέλος χειροκρότησε τον Κύπριο υπουργό. Αξιωματούχοι από το γραφείο του Αμερικανού αντιπροέδρου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στελέχη της Noble Energy, που αποδείχθηκαν παθιασμένοι με την Κύπρο και πολύ υποστηρικτικοί, στελέχη εταιρειών πετρελαίου και «δεξαμενών σκέψης», άκουσαν τον κ. Λακκοτρύπη να περιγράφει με λεπτομέρειες τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη και να μην φοβάται να μιλήσει για την Τουρκία και τα σχέδια της, αλλά και τη συμμαχία με το Ισραήλ, που αποβαίνει εις όφελος και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με δύο λόγια ήταν πολύ πειστικός και είχε να δώσει σοβαρές απαντήσεις στις πολύ έξυπνες και μελετημένες ερωτήσεις των παρισταμένων, οι οποίοι ήταν διαβασμένοι και εημερωμένοι για όλες τις πτυχές και του Κυπριακού αλλά και των θεμάτων ενέργειας.

Ο κ. Λακκοτρύπης, ίσως επειδή δεν είναι πολιτικός και δη επαγγελματίας, άρα δεν έχει σκελετούς στη ντουλάπα του –και εύχομαι να μην διαβρωθεί ποτέ από το πολιτικό σύστημα- έδωσε την εντύπωση ότι δεν τον ενδιαφέρει να ξεχρεώσει πολιτικά-κομματικά γραμμάτια, και ότι τον νοιάζει η Κύπρος και η επιτυχία της προσπάθειας που γίνεται για να γευθούν οι πολίτες του καρπούς της κυπριακής θάλασσας.

Παρατήρησα την άψογη συνεργασία του με τον κ. Τζιωνή, ένα πατριώτη διπλωμάτη με σωστές θέσεις στο Κυπριακό. Και η συνεργασία αυτή ωφελεί την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη. Και είναι ευχάριστο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό του και τον κ. Τζιωνή.

Η Κύπρος έχει ταλαιπωρηθεί από τα πρόσωπα που αποτελούν το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο αποδεδειγμένα προκάλεσε την τραγωδία της οικονομίας. Ολοι έχουν ευθύνη, αλλά τα πρωτεία τα κερδίζει …επάξια η προηγούμενη κυβέρνηση. Κακά τα ψέμματα, η οικονομική κρίση έχει αδυνατίσει τη θέση της Κύπρου σε όλα τα θέματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκμεταλλευθεί υπουργούς, όπως ο κ. Λακκοτρύπης και πρέπει να φροντίσει να γίνονται επισκέψεις στην Ουάσιγκτον από αξιωματούχους που θα ομιλούν άφοβα και θα εξηγούν με σαφήνεια τις θέσεις της κυβέρνησής του. Οπως έπραξαν ο κ. Λακκοτρύπης και ο κ. Τζιωνής…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε το διορισμό στην Ουάσινγκτον, της κ. Νάταλη Νικολάου –είναι η Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος- με ευθύνη, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, «την ενδυνάμωση του δικτύου επαφών του κόμματος με κυβερνητικά τμήματα και αξιωματούχους, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδρύματα, γερουσιαστές και βουλευτές». Είναι μία πέρα για πέρα λανθασμένη απόφαση. Είναι ένα βήμα κομματικοποίησης της Κυπριακής Παροικίας, η οποία κατάφερε με θυσίες να μείνει έξω και μακρυά από τα κομματικά πράγματα της Κύπρου. Είναι λογικό ότι θα ακολουθήσουν με παρόμοιους διορισμούς και τα άλλα κόμματα. Η Κυπριακή Παροικία απορρίπτει κάθετα και οριζόντια αυτές τις μεθοδεύσεις και μοιραία οι άνθρωποι που έχουν κόμμα τους ΜΟΝΟ την Κύπρο θα αποσυρθούν διότι αρνούνται να γίνουν μέρος των κομματικών καυγάδων που θα εξαχθούν και στην Αμερική. Ο κ. Αβέρωφ έζησε και γνωρίζει την Αμερική. Ας το ξανασκεφθεί…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μπορεί να είναι επιβράβευση για τη στάση του υπέρ του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, αλλά εγώ θεωρώ επιτυχία τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Ας ελπίσουμε ότι η Συρία δεν θα αλλάξει τους σχεδιασμούς…

PHOTO: Αεροφωτογραφία από την καύση φυσικού αερίου στο  οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: