Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ανακοίνωσε ότι τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο παρέχει την έγκριση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας. Ο κ. Μενέντεζ ζήτησε ψηφοφορία επί του κειμένου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον).
Μετά την άρνηση του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, νωρίς το πρωί, να υποστηρίξει το σχέδιο απόφασης της Επιτροπής, τα πράγματα άλλαξαν. Ο κ. Μακέιν είχε δηλώσει ότι “υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι. Δεν το ψηφίζω στην παρούσα μορφή του”.
Ως γνωστόν, ο κ. Μακέιν υποστηρίζει εδώ και καιρό μια αμερικανική επέμβαση στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Μάλιστα, ο κ. Μενέντεζ μετά από διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής, φέρεται να είπε ότι μπορεί να περιμένει η ψηφοφορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ομως αργότερα κατάφερε να μεταπείσει μερικούς συναδέλφους του και ελπίζει σε υπερψήφιση του κειμένου.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή της Γερουσίας, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή σήμερα Τετάρτη. Εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στην Ολομέλεια της Γερουσίας για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια ανοιχτής ακρόασης του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, του υπουργού Άμυνας, Τσακ Χάγκελ και του στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεΐ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Μενέντεζ είχε ανακοινώσει ότιοι επικεφαλής της επιτροπής και το προσωπικό της επιτροπής, εργάζονται επί ενός κειμένου που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τη στρατιωτική δράση στη Συρία.
Ο ίδιος είπε ότι, η έγκριση θα δοθεί με τη διαβεβαίωση ότι η χρήση στρατιωτικής βίας δεν είναι μια ανοικτή εμπλοκή, και «ειδικά χωρίς να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στο συριακό έδαφος».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισημαίνοντας την ιρανική απειλή λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, λίγο πριν αναχωρήσει χθες το βράδυ για τη Σουηδία, δήλωσε πως πιστεύει ότι οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που θα του επιτρέπει να πλήξει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.
Για να ικανοποιηθούν οι πιο απρόθυμοι μεταξύ αυτών, εκπονήθηκε από την αμερικανική Γερουσία μια νέα απόφαση που περιορίζει σε 60 ημέρες τη χρονική διάρκεια οποιασδήποτε επέμβασης στη Συρία, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 90 ημέρες, και απαγορεύει στον πρόεδρο να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες “με στόχο επιχειρήσεις μάχης” στη Συρία, μια διατύπωση που δίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων αρωγής προς αμερικανούς πιλότους. Η αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας θα ψηφίσει το νέο κείμενο σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).
Η έκβαση των ψηφοφοριών την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο σώματα του Κογκρέσου παραμένει εντούτοις αβέβαιη, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε χθες, Τρίτη, τη σημαντική υποστήριξη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ.
Ο Ομπάμα υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία θα είναι “περιορισμένη” και “αναλογική”. “Αυτό δεν σημαίνει αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, δεν είναι το Ιράκ, δεν είναι το Αφγανιστάν”, τόνισε.
“Δεν είναι ώρα να είναι κανείς απομονωτιστής στην πολυθρόνα του. Δεν είναι ώρα να είναι θεατής μιας σφαγής”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια ακρόασής του στην αμερικανική Γερουσία η οποία είχε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, προειδοποιώντας πως η αδράνεια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μια επέμβαση.
“Το Ιράν ελπίζει ότι κοιτάζετε από την άλλη πλευρά” , προειδοποίησε επικαλούμενος το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επικαλέσθηκε επίσης τη Χεζμπολάχ και τη Βόρεια Κορέα.
Η αμερικανική κοινή γνώμη, όπως και οι αιρετοί αντιπρόσωποί της, δεν έχει ακόμη πειστεί. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των ABC/Washington Post που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, 59% των Αμερικανών αντιτίθενται σε πλήγματα με πυραύλους κρουζ στη Συρία ενώ 48% δηλώνουν αντίθετοι στα πλήγματα αυτά (29% τάσσονται υπέρ) σε μια άλλη έρευνα του ινστιτούτου Pew.
Στη Γαλλία, όπου το κοινοβούλιο ετοιμάζεται σήμερα να συζητήσει μια επέμβαση στη Συρία, η κοινή γνώμη είναι επίσης διστακτική. Περίπου 74% των Γάλλων θέλουν να υπάρξει ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας. Μετά τη σημερινή συζήτηση δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.
Το θέμα μιας άλλης συζήτησης, την οποία θα ακολουθήσει μια ψηφοφορία, ενδέχεται πάντως να τεθεί μετά τη συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο που θα αρχίσει στις 9 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: Reuters, AFP, DPA, ANA-MPA