“Κινούμενη άμμος” η κατάσταση στο Κογκρέσο




“Είναι ρευστή η κατάσταση στο Κογκρέσο, είναι σαν κινούμενη άμμος. Και η ψηφοφορία χθες στη Γερουσία, όπου αποστάτησαν τρεις γερουσιαστές από κάθε κόμμα, έδειξε ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές θα λάβουν την τελική απόφαση ανάλογα με τα αισθήματα των ψηφοφόρων τους”. Ετσι περιγράφεται η κατάσταση στη Βουλή και τη Γερουσία, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να ζητήσει έγκριση για τις επιθέσεις στη Συρία.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έδειξε επίσης ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ότι στη Γερουσία.

Μέχρι της στιγμής μόνο 30 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν το αίτημα του Προέδρου Ομπάμα. Αντίθετα 99 βουλευτές ήδη ανακοίνωσαν ότι θα το καταψηφίσουν, και άλλοι 94 δήλωσαν ότι σκέφτονται σοβαρά να πράξουν το ίδιο.

Αυτό σημαίνει ότι η περίεργη συμμαχία ακροδεξιών, φίλα προσκείμενων στο Κόμμα του Τσαγιού και των λεγόμενων προοδευτικών, δημιουργεί μία ισχυρή πλειοψηφία εναντίον του πολέμου. Δεν συμφωνούν σε κανένα θέμα όλοι οι παραπάνω, αλλά στο θέμα της Συρίας έχουν την ίδια γραμμή.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και για ένα άλλο λόγο. Δεν μπορεί να πείσει μεγάλο αριθμό μελών του Κογκρέσου για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγξει την κατάσταση σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος και με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των αντικαθεστωτικών ελέγχονται από την αλ Κάϊντα.

Η δημοσίευση στην εφημερίδα New York Times, της φωτογραφίας εκτέλεσης στρατιωτών του συριακού στρατού από αντάρτες, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο Λευκό Οίκο και στην ουσία διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Κέρι για τις σχέσεις των αντικαθεστωτικών με την αλ Κάϊντα. Αλλωστε οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εκθέσεις που αναφέρουν ότι μεγάλο ποσοστό των ανταρτών ανήκουν στην αλ Κάιντα.

Επίσης δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα και στο βίντεο, που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, και οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι άλλο θα ήταν το αποτέλεσμα στην Επιτροπή του κ. Μενέντεζ εάν είχε δημοσιευθεί χθες η φωτογραφία και εάν είχε δημοσιοποιηθεί το βίντεο.

Στα πολλά προβλήματα στο εσωτερικό, προστέθηκε και η επιμονή του προέδρου της Ρωσίας να απορρίπτει τα αμερικανικά στοιχεία για τη χημική επίθεση. Το πρωί έγινε ενημέρωση στο προεδρικό αεροπλάνο και ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Ρόουντς ρωτήθηκε αν ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον κ. Πούτιν. Και απάντησε ότι σε τέτοιες συνόδους, όπως των G20 οι ηγέτες καταλήγουν να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο και με την ευκαιρία λένε και δυο τρεις κουβέντες.Η απάντηση δεν δείχνει μόνο το κλίμα μεταξύ τους, δείχνει ότι οι σχέσεις είναι στο ναδίρ.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε και για τη δήλωση του κ. Πούτιν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι ψεύτης και απάντησε ως εξής, που εμμέσως επιβεβαιώνει τον κ. Πούτιν:

«Υπάρχουν, είπε, εξτρεμιστικά στοιχεία στην αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα, έχουμε ανακοινώσει ότι η al-Nusra είναι μία τρομοκρατική οντότητα εντός της συριακής αντιπολίτευσης. Υπάρχει ένα τμήμα της αντιπολίτευσης που είναι εξτρεμιστές, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι μετριοπαθείς».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει αποφασίσει να απευθυνθεί με διάγγελμα στο λαό, αλλά δεν ορίστηκε η ημερομηνία. Και απόψε θα τηλεφωνήσει από την Αγία Πετρούπολη σε βουλευτές και γερουσιαστές για να τους μεταπείσει. Το ίδιο θα κάνει και αύριο και κατά το ταξίδι της επιστροφής…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: