Ιδού ο Χρυσαυγίτης δολοφόνος του 34χρονου Παύλου Φύσσα – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες




Για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράβαση του νόμου περί όπλων κατηγορείται ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του άτυχου 34χρονου Παύλου Φύσσα. Ο 45χρονος που δολοφόνησε καρφώνοντας δύο φορές ένα στιλέτο στην καρδιά του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι έμεινε τρεις ώρες στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, μαζί με τη σύζυγό του, την εξαδέλφη της γυναίκας του και τον πρόεδρο της Τοπικής Οργάνωσης της ΧΑ.

Τελικά πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο το πρωί στις 9. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και ομολόγησε την πράξη του, είπε ότι δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή αλλά είναι από τους συμπαθούντες της οργάνωσης. Οι τρεις υπόλοιποι συλληφθέντες που τους βαρύνουν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, αναμένεται να οδηγηθούν στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής στον ανακριτή στην Εισαγγελία Πειραιά, προκειμένου να απολογηθούν. Οι δυο γυναίκες κατηγορούνται για ψευδορκία και για απόκρυψη στοιχείων, ενώ ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η γυναίκα του 45χρονου που ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα κατηγορείται για ψευδορκία, όπως και η εξαδέλφη της. Κι αυτό διότι αρχικά οι δύο γυναίκες είχαν παραπλανήσει τους άντρες της ΕΛΑΣ καταθέτοντας ψευδώς ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πέταξαν σε κάδο απορριμάτων έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής που βρίσκονταν στο σπίτι του δολοφόνου.

Μαρτυρίες

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες του πατέρα του Παύλου Φύσσα, που έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές χρυσαυγίτη στο Κερατσίνι, αλλά και όσων ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας από τους φασίστες.

Οπως είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες, όλα ξεκίνησαν στην καφετέρια της Αμφιάλης, όπου ο 34χρονος Παύλος Φύσσας -ο οποίος ανήκε στον αριστερό χώρο- παρακολουθούσε μαζί με φίλους του τον αγώνα του Ολυμπιακού.

Στην ίδια καφετέρια βρισκόταν και μια ομάδα χρυσαυγιτών. Όπως λέει ο πατέρας του Παύλου, πληροφορήθηκε ότι ο γιος του με τους φίλους του έβλεπαν την μπάλα, όταν “κάποιος από την παρέα του είπε κάτι για τους χρυσαυγίτες και κάποιος ειδοποίησε χρυσαυγίτες”.

????????????????????????????

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις που υπάρχουν στη δικογραφία, όσο ήταν οι χρυσαυγίτες στην καφετέρια, κάποιοι άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα και να στέλνουν μηνύματα, ζητώντας ενισχύσεις στο σημείο. Μάλιστα, η ίδια η γυναίκα του δράστη κατέθεσε ότι 15 λεπτά πριν την επίθεση, ο σύζυγός της δέχτηκε τηλεφώνημα και έφυγε αλαφιασμένος, λέγοντάς της πως δεν ξέρει τι ώρα θα επιστρέψει. Ήδη, οι αρχές έχουν ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για να διαπιστώσουν ποιοι τηλεφώνησαν σε ποιους.

Oταν ο 34χρονος έφυγε μαζί με την παρέα του από την καφετέρια, δεκάδες άτομα που φορούσαν μαύρες μπλούζες και είχαν στήσει καρτέρι, του επιτέθηκαν. Ο 34χρονος μαζί με τους φίλους του κινήθηκαν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είχε σταθμεύσει τη μηχανή του. Μια ομάδα ακροδεξιών τους κυνήγησε, ενώ ο δράστης, που εμφανίστηκε στο σημείο κινούμενος ανάποδα με το αυτοκίνητό του, μαχαίρωσε εν ψυχρώ τον Παύλο, χτυπώντας τον δύο φορές στο στήθος κοντά στην καρδιά.

“Φύγανε, τον κυνήγησαν, ο γιος μου μπήκε μπροστά, έδιωξε τα παιδιά κι ένας έρχεται με το αμάξι ανάποδα, βγαίνει και τον καρφώνει στην καρδιά. Ο γιατρός μού είπε είναι επαγγελματικό χτύπημα” δηλώνει ο πατέρας του Παύλου.

Φίλος του θύματος που ήταν μαζί του από την πρώτη στιγμή τόνισε -μιλώντας στο ΣΚΑΪ- ότι δεν υπήρξε ούτε καν λεκτικός διαπληκτισμός μέσα στην καφετέρια με τους χρυσαυγίτες. Όταν, όμως, βγήκαν για να φύγουν βρέθηκαν αντιμέτωποι -όπως είπε- με περίπου 40 άτομα, κάποιοι εκ των οποίων κρατούσαν ρόπαλα, ενώ ο δολοφόνος πλησίασε τον 34χρονο προσποιούμενος ότι ψάχνει να βρει έναν δρόμο. Δήλωσε σχετικά:

“Υπήρχε μια ένταση μεταξύ του φίλου μου και αυτών, αλλά ούτε λεκτική ούτε τσακωθήκανε, του τύπου κοιταζόμαστε στα μάτια και δεν γουστάρουμε ο ένας τον άλλον. Ξαφνικά μαζευτήκανε τουλάχιστον 30-40 άτομα, μηχανάκια, αυτοκίνητα με 4-5 άτομα μέσα. Αυτός που τον δολοφόνησε σταμάτησε στο φανάρι και τον ρώτησε ‘είναι αυτή η οδός που ψάχνω;’. Του απάντησε ο αποθανών ‘ναι φίλε αυτή είναι η οδός’. Ξαφνικά κατεβήκαν από τα μηχανάκια”.

Μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει: “Ήταν περίπου 30-40 άτομα, γεροδομένοι άνθρωποι, ψηλοί, περίπου 2 μέτρα. Και γίνεται μια επίθεση. Εκείνη τη στιγμή περνάγανε ανάμεσά μας. Παγώσαμε. Δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Και όπως εμφανίσθηκαν σύντομα σε διάστημα δευτερολέπτων, έτσι εξαφανίστηκαν και σε κλάσματα δευτερολέπτου. Και πετάγεται ένα παιδί από εδώ και λέει ‘τον φάγανε, τον φάγανε, τον μαχαιρώσανε”.

Ένας άλλος άνδρας, ο οποίος ήταν επίσης αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού δηλώνει: “Βλέπω που έτρεχαν από εδώ κι από εκεί. Και έναν που φόραγε την μπλούζα της Χρυσής Αυγής, σκισμένη. Ένας καραφλός ήταν. Και προσπαθούσε να φύγει με το αυτοκίνητο. Οι υπόλοιποι είχαν εξαφανιστεί, εγώ δύο είδα μέσα σε ένα στενό, αλλά μετά παρουσιάστηκαν πολλοί”.

Ο 34χρονος Παύλος διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας χωρίς σφυγμό και παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου μιλώντας στο MEGA είπε ότι το θύμα έφερε “δύο τραύματα από τα οποία το ένα ήταν κοντά στη θηλή του μαστού προς τα αριστερά στον θώρακα και το άλλο ήταν προς τη μέση γραμμή, ακριβώς προς τα κάτω εκεί που τελειώνει το στέρνο”. Όπως είπε, “κατά πάσα πιθανότατα, ο θάνατος προκλήθηκε είτε από τρώση της καρδιάς είτε κάποιου μεγάλου αγγείου κοντά στην καρδιά”.

Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασαν στο σημείο, την ώρα που επιχειρούσε να διαφύγει. Οι αστυνομικοί μάλιστα τον συνέλαβαν μετά από υπόδειξη του 34χρονου, όπως είπε στους συναδέλφους της η αστυνομικός της ΔΙΑΣ. Λίγο αργότερα, ο 45χρονος δολοφόνος ομολόγησε την πράξη του και δήλωσε ότι ιδεολογικά ανήκει στη Χρυσή Αυγή. Στην απολογία του, μάλιστα, είπε ότι επισκεπτόταν 5 έως 10 φορές τον μήνα τα γραφεία του κόμματος.

Ο πατέρας του θύματος, όπως και αυτόπτες μάρτυρες, καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ παρακολουθούσαν αρκετά λεπτά χωρίς να παρέμβουν, παρά τις εκκλήσεις της κοπέλας του 34χρονου. Αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει σχετικά:

“Ήρθαν 4 αστυνομικοί μικρής ηλικίας, ανάμεσα τους μια κοπέλα. Πήγαν προς την καφετέρια και άφησαν τις μηχανές τους απ έξω. Τα παιδιά περπάταγαν εδω δίπλα, τους ακολουθούσαν όμως πολλοί, γύρω στα 30 άτομα. Φωνάζει η κοπέλα του Παύλου ‘ελάτε θα τους σκοτώσουν’. Οι ΔΙΑΣ ξεκινούν να έρχονται. Ούτε που κατάλαβαν τον τύπο πότε βγήκε απο το αμάξι και πότε μαχαίρωσε τον Παύλο”.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του θύματος δήλωσε: “Κατέβηκε μια κοπέλα αστυνομικός της ΔΙΑΣ με το πιστόλι και του λέει ‘ε, όχι και μαχαίρι!’. Η κοπέλα του γιου μου τους έλεγε ‘χωρίστε τους, δεν βλέπετε τι γίνεται;’. Και λέει ‘είναι πολλοί, πώς θα τα βάλουμε εμείς μαζί τους;΄”.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πάντως, η ομάδα ΔΙΑΣ που έκανε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή, μόλις ενημερώθηκε από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για συμπλοκή, πήγε άμεσα στο σημείο και την ώρα που έφτασε “το θύμα είχε ήδη δεχτεί τα χτυπήματα”.

Με «βομβαρδισμένο» τοπίο μοιάζει το Κερατσίνι μετά τα επεισόδια
 
Περισσότερες από 70 προσαγωγές, δεκάδες συλλήψεις, τουλάχιστον πέντε τραυματίες και καταστήματα κατεστραμμένα και λεηλατημένα είναι ο πρώτος απολογισμός μετά τα επεισόδια

¨Φωτιά” πήρε επί αρκετές ώρες το απόγευμα της Τετάρτης στο Κερατσίνι, όπου χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος στην αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον τόπο της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα.
Στις γειτονιές του Κερατσινίου βρισκόταν σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος «πόλεμος» με πέτρες, ξύλα, μολότοφ και χημικά.

Περίπου 500 άτομα, που νωρίτερα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, έστησαν οδοφράγματα στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Σαλαμίνος και εκσφενδόνιζαν πέτρες, ξύλα και μολότοφ εναντίον άνδρών της Αστυνομίας, οι οποίοι απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η ατμόσφαιρα στην οδό Παναγή Τσαλδάρη ήταν για πολλή ώρα αποπνικτική από τη χρήση χημικών που έκαναν αστυνομικοί. Η Αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα νεαρών πραγματοποίησε επίθεση με πέτρες και ξύλα κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου και οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Ομάδες νεαρών είχαν ανάψει φωτιές σε δεκάδες κάδους απορριμμάτων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως οδοφράγματα, επί των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Γρηγορίου Λαμπράκη.

Αγνωστοι έσπασαν τζαμαρίες και προξένησαν εκτεταμένες ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών και σε ενεχυροδανειστηρια επί των οδών Σαλαμίνος και Παναγή Τσαλδάρη. Περισσότερες από 70 προσαγωγές, δεκάδες συλλήψεις, τουλάχιστον πέντε τραυματίες και καταστήματα κατεστραμμένα και λεηλατημένα είναι ο πρώτος απολογισμός μετά τα επεισόδια

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 87, η οποία σβήστηκε γρήγορα από περίοικους.
Κάλεσμα για τη συγκέντρωση είχαν απευθύνει εργατικά συνδικάτα, κινήσεις πολιτών και πολιτικά κόμματα. Ξεχωριστή συγκέντρωση στο σημείο πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ.

Με συνθήματα όπως «Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά» και «Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει», χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, στο σημείο όπου ο 34χρονος δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των μπλοκ των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευστική ζώνη.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Πρόκειται για εγκληματική, μαφιόζικη οργάνωση νεοναζί δολοφόνων που ο λαός, η νεολαία, το εργατικό κίνημα πρέπει να τους απομονώσει τελειώς, εδώ και τώρα, κάνοντας πράξη τα λόγια του ποιητή «τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμη πόλεις της χώρας.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη διαδήλωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμετείχαν τουλάχιστον 4.000 πολίτες, σύμφωνα με εκτίμηση της Αστυνομίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης, ομάδα αντιεξουσιαστών που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ρόπλαλα έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν δεκάδες βιτρίνες στην οδό Αγίας Σοφίας και συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε περισσότερες από 70 προσαγωγές.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, στον Βόλο, στις Σέρρες, στην Καρδίτσα, στη Χίο. Επίσης, στην Κοζάνη, στην Κόρινθο, στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Ναύπλιο, στα Τρίκαλα και στην Πάτρα, όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας. Οταν η πορεία έφθασε στην οδό Γούναρη, λεωφορείο της Αστυνομίας εμπόδισε, στο ύψος της οδού Κανακάρη, τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν, ώστε να μην βρεθούν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Τότε, νεαροί που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι όποιοι απάντησαν με ρίψη χημικών. Στην συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς την οδό Κορίνθου, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Το μεσημέρι, στην Πάτρα, ένας 38χρονος Ιταλός συνελήφθη επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες διαδηλωτών, τους σημάδεψε με πιστόλι τη στιγμή που περνούσαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Στο σημείο επικρατούσε ένταση με πετροπόλεμο ενώ κάποια άτομα πέταξαν μολότοφ στο μπαλκόνι των γραφείων.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο 38χρονος κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην οδό Αλ. Υψηλάντου. Οταν έφτασε στο ύψος της οδού Γούναρη σταμάτησε προκειμένου να περάσει πορεία που γινόταν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Τότε έβγαλε το πιστόλι και τους σημάδεψε. Διαδηλωτές που τον αντιλήφθηκαν τον καταδίωξαν αλλά ο 38χρονος κινήθηκε γρήγορα προς την οδό Γούναρη. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν ενώ ο ίδιος, σύμφωνα με τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστήριξε ότι το έκανε για εκφοβισμό.

Πηγή-Φωτογραφίες: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: