Η ώρα της Ελλάδας. Γιατί και το δεύτερο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα είναι επιτυχημένο!




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Πριν λίγες εβδομάδες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, κατάφερε να αναζωπυρώσει και να επανατοποθετήσει την παραδοσιακή σχέση και συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, και να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα στον κρίσιμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τομέα των επενδύσεων. Ανέδειξε επίσης, το ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην ταραγμένη από πολλαπλές κρίσεις ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Με αφορμή την σε εξέλιξη Ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Πρωθυπουργός στο τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να παγιώσει και να διευρύνει περαιτέρω την επιτυχία του πρώτου ταξιδιού.

Στο ταξίδι αυτό θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα βρίσκονται ηγέτες και άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ουάσινγκτον, για συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζό Μπάϊντεν, και μέλη του Κογκρέσου που σε αντίθεση με τον Αύγουστο βρίσκεται σε Σύνοδο.

Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τις διαφορές στο διεθνές περιβάλλον τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σχέση με την επίσκεψη του Αυγούστου. Παρά το γεγονός ότι το διάστημα είναι μικρό μεταξύ των δυο επισκέψεων τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει είναι πολύ σημαντικά και οι εξελίξεις στη γειτονιά της Ελλάδας και στην Ευρώπη πολύ σημαντικές.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η κρίση στη Συρία, έφερε τη διεθνή κοινότητα στο χείλος μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία, στο να υπάρξει ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Μόσχας και προ του κινδύνου μιας έντασης με απρόβλεπτες διαστάσεις στη Μέση Ανατολή.

Στο μέτωπο του Ιράν είχαμε την εκλογή νέου Προέδρου της χώρας και την πιθανότητα συνάντησης του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Επίσης, μόλις πριν λίγες ώρες την θριαμβευτική εκλογική νίκη της Καγκελαρίου, Άγκλελα Μέρκελ, στις γερμανικές εκλογές γεγονός καθοριστικής σημασίας για τις από εδώ και στο εξής εξελίξεις στην Ευρώπη.

Όλες αυτές οι δραματικές και ταυτόχρονα καθοριστικές στη διεθνή σκακιέρα εξελίξεις, όσο και να ακούγεται παράξενο, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό πλαίσιο για την δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος συγκεντρώνει μια σειρά πολύ θετικά χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί ιδιαίτερα χρήσιμος συνομιλητής για την αμερικανική πλευρά.

Η Ελλάδα, χώρα η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της κρίσης στην Ευρωζώνη, υπό την ηγεσία του, δείχνει κατά γενική ομολογία σημάδια ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Σαν αποτέλεσμα δεν υπάρχει καλύτερος συνομιλητής για την αμερικανική ηγεσία, ο οποίος μπορεί να δώσει από μέσα μια ουσιαστική ενημέρωση γύρω από την κρίση στην Ευρώπη και τις λύσεις για την έξοδο από αυτήν.

Οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία, λόγω των καλών σχέσεων με τη Μόσχα, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ (επόμενο σταθμό των σημαντικών επισκέψεων του Πρωθυπουργού), καθιστούν και σε αυτό τον τομέα τον κ. Αντώνη Σαμαρά, επίσης προνομιακό και χρήσιμο για την Ουάσινγκτον συνομιλητή.

Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Ιράν, ανοίγουν ένα εξίσου χρήσιμο μονοπάτι για τον Πρωθυπουργό, όσο αφορά την ενδυνάμωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο θρίαμβος της Καγκελαρίου Μέρκελ, είναι ένα εξίσου καλό χαρτί για τον Πρωθυπουργό, με δεδομένη την πολύ καλή προσωπική σχέση του  κ. Σαμαρά μαζί της. Πρόκειται για μια σχέση που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς και έχει με τον τρόπο της διακηρύξει και η ίδια η κ. Μέρκελ.

Επίσης, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων σε μια στιγμή που χώρα έχει δεχθεί ένα πλήγμα στην εικόνα της, από τα πρόσφατο γεγονός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, αποτελεί καλή ευκαιρία να παρουσιάσει από πρώτο χέρι τις εξελίξεις  και να ανατρέψει το οποιοδήποτε κύμα αρνητικών εξελίξεων για την εικόνα της χώρας.

Και στον κρίσιμο τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, θέμα κλειδί για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει πάνω στις επαφές του πρώτου ταξιδιού θωρακίζοντας τις καλές προοπτικές που έχει ήδη δημιουργήσει.

Σαν αποτέλεσμα, εάν κάποιος θέλει να κάνει μια ρεαλιστική ανάλυση και όχι κακόβουλη κριτική και φτηνή αντιπολίτευση με στόχο πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, η επερχόμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα πολύ γερό χαρτί για τη χώρα και τα συμφέροντα της και όπως αποδείχθηκε στο πρώτο ταξίδι, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει την ικανότητα να το φέρει σε πέρας με απόλυτη επιτυχία.

* Ο Δημήτρης Απόκης είναι Δημοσιογράφος και Διεθνολόγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: