Η Χρυσή Αυγή και στην ενημέρωση του ΔΝΤ




Διπλωματική γλώσσα χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις απαντώντας την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον για τη σχέση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής και της δημοσιονομικής λιτότητας. Ο ίδιος προσδιόρισε για τις 2 Οκτωβρίου περίπου την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Tρόικα.
Σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε πως θα συναντηθούν, αλλά αποσαφήνισε πως δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ο ακριβής χρόνος.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την πρόοδο των ελέγχων της τρόικας ο Ράις αρνήθηκε να υπεισέρθει στο περιεχόμενο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν όταν αυτή ολοκληρωθεί.
«Η αποστολή βρίσκεται στο πεδίο και ως εκ τούτου δεν θα ήταν σωστό να αναφερθώ στο περιεχόμενο των συζητήσεων» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το εάν εξετάζονται πρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2014. Προσέθεσε δε πως στόχος του προγράμματος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Αναφορικά με το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Τζ.Ράις είπε πως συνήθως η αποστολή διαρκεί δύο εβδομάδες και ότι ο τρέχων έλεγχος ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον στις 2 Οκτωβρίου.
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τον αντίκτυπο του στην ευρωζώνη, τόνισε πως το ΔΝΤ δεν σχολιάζει πολιτικές εξελίξεις και εκλογικά αποτελέσματα, ωστόσο προσέθεσε πως η Ευρωζώνη έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά απομένει να γίνουν πολλά στο σκέλος της δημοσιονομικής σύγκλισης, της τραπεζικής ενοποίησης, των διαθρωτικών αλλαγών και της μείωσης της ανεργίας. «Η Γερμανία έχει σημαντικό ρολό στις διεργασίες αυτές», τόνισε ο Ράις.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε για τη συσχέτιση της εκλογικής ανόδου της Χρυσής Αυγής με τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, ωστόσο απέφυγε ευσχήμως να αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή λέγοντας πως στόχος των προσπαθειών που καταβάλουν οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η επαναφορά της ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Τέλος, αναφερόμενος στη διένεξη κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο είπε πως είναι σημαντική η συνεργασία των δύο για την υπέρβαση της κρίσης και αποκάλυψε πως η τρόικα θα επιστρέψει στη Λευκωσία στα τέλη Οκτωβρίου.
Θανάσης Κουκάκης
Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231266780

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: