Η ΧΑ αρχίζει να χάνει την αποδοχή της κοινής γνώμης




Η Χρυσή Αυγή αρχίζει να χάνει την αποδοχή της ελληνικής κοινής γνώμης, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επισημαίνει άρθρο του Daniel Koren στον ενημερωτικό ιστότοπο εβραϊκού ενδιαφέροντος SHALOM LIFE με τίτλο «Golden Dawn, Greece’s neo-Nazi Party, Finally Loses Support after Rapper Killing».

Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, που κατέφευγε συχνά σε αντισημιτικές δηλώσεις, διεύρυνε συνεχώς την επιρροή του μέχρι την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος του κόμματος. Σε χθεσινή ωστόσο δημοσκόπηση παρουσιάζεται για πρώτη φορά μείωση της δημοφιλίας του κόμματος κατά 2,5% στο 5,8%.

Το 77,8% των Ελλήνων, που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής εμπλέκεται πράγματι στη δολοφονία, ενώ το 57,6% δήλωσε ότι το κόμμα αποτελεί απειλή για την δημοκρατία στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα κάνει παράλληλα αναφορά στην ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, και στα γεγονότα της δολοφονίας σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση το 47,5% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί την Χρυσή Αυγή «φασιστική οργάνωση», ενώ το 30,7%, την αποκαλεί «εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε μετά τη δολοφονία ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να υπονομεύει τη Δημοκρατία, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι θα αντιμετωπίσουν το κόμμα ως «εγκληματική οργάνωση».

http://www.shalomlife.com/news/20519/golden-dawn-greeces-neo-nazi-party-finally-loses-support-after-rapper-killing/

* Η Δάφνη Χαλικιοπούλου, λέκτορας στο University of Reading, σε άρθρο γνώμης στην HUFFINGTON POST με τίτλο «The Rise of Golden Dawn Casts a Shadow Over Greek Politics» αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα της Χρυσής Αυγής στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή εξτρεμιστικά ευρωπαϊκά κόμματα, που έχει τις ρίζες του στην έλλειψη πολιτικού πλουραλισμού στην Ελλάδα, στην εθνικιστική ελληνική κουλτούρα και στην έντονη πόλωση μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς, που διαμορφώθηκε κατά την εθνικιστική περίοδο μετά την απελευθέρωση, κατά τον εμφύλιο πόλεμο και την δικτατορία.

Μολονότι, όπως επισημαίνεται τα δύο μέρη (Δεξιά-Αριστερά) έχουν λίγα κοινά σημεία, τα ενώνει ωστόσο μια κοινή τάση υπέρ της ανομίας και της αμφισβήτησης της εξουσίας, οι οποίες αποτελούν μέρος της ελληνικής εθνικής υπερηφάνειας.

Κατά την αρθρογράφο θα πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα και να εφαρμοσθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενθαρρύνει τον πλουραλισμό, τον σεβασμό των θεσμών και του κράτους-δικαίου, ώστε να διαμορφωθεί μια ένα ισχυρό, φιλελεύθερο και κυρίαρχο πολιτικό κέντρο που θα διασφαλίζει την ουσιαστική δημοκρατία στη χώρα.

http://www.huffingtonpost.co.uk/daphne-halikiopoulou/golden-dawn-casts-a-shadow_b_3974742.html?utm_hp_ref=uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: